SK Rockaden avancerade inför slutronden

Publicerad 9 oktober, 2022 av Ingemar Falk

SK Rockadens IM Robert Bator vann sitt parti i segermatchen mot De Sprènger Echternach. Foto: Lars OA Hedlund

Med segern mot nederländska De Sprènger Echternach på lördagen har SK Rockaden gett sig själva chansen till en riktigt fin placering i Europacupen för klubblag.

Med tvåpoängaren på lördagen avancerade SK Rockaden till en 16:e plats och spelar om att kunna nå en topp 10-placering – men då krävs nästan en övermänsklig uppgift mot det mycket starka spanska laget Silla som har tre 2600-spelare på toppborden: Anton Korobov (2672), Jaime Santos Latasa (2677) och Pouya Idani (2623).

Oavsett hur den sista matchen slutar så har SK Rockaden gjort en stark turnering och lyckats slå sig fram till möten mot flera topplag.

Placeringarna för alla svenska lagen är:

  • 16) SK Rockaden, 8 poäng.
  • 30) Stockholms Schacksällskap, 6 poäng.
  • 49) Wasa SK, 5 poäng.
  • 60) Team Pelaro Alingsås, 4 poäng.
Novy Bor med Nils Grandelius näst längst till höger är i guldsits. Foto: etcc2022.at

I den öppna klassen pekar allt mot att vi kommer att få en svensk guldmedaljör, nämligen Nils Grandelius. Han spelar för Novy Bor som leder med två poäng, och dessutom har bästa särskiljningspoängen inför sista ronden. Laget har dessutom den bästa särskiljningspoängen.

Damklassen

För Pia Cramlings Cercle d’Echecs de Monte-Carlo blir det att koncentrera sig på att ta en medalj. Inför sista ronden i dag, söndag, har laget två poäng upp till ledande Pamhagen. Men sen är Pia Cramlings lag klar trea, och har dessutom tagit lika många poäng som tvåan ASE Superbet, Rumänien.

Pia Cramling har spelat väldigt starkt och säkert under Europacupen. Efter sex partier är hon fortfarande obesegrad, och på lördagen tog hon sin andra vinst när hon besegrade IM Ekaterina Atalik (2406).

Pia Cramlings seger imponerade på tv-kommentatorn Peter Svidler som utbrast:

Live, kl 11.15 Resultat