Nils Grandelius: “Nakamura har en liten fördel”

Publicerad 29 oktober, 2022 av Ingemar Falk

Hikaru Nakamura och Magnus Carlsen har båda gått till semifinal i VM i Fischer Random 2022. Foto: FIDE

Hikaru Nakamura och Magnus Carlsen är Nils Grandelius favoriter att gå vidare till söndagens final när semifinalerna i Fischer Random-VM avgörs på lördagskvällen.

Matcherna som spelas är Magnus Carlsen–Ian Nepomnjasjtjij och Hikaru Nakamura-Nodirbek Abdusattorov. Fyra partier spelas, och vid oavgjort blir det särspel.

Nils Grandelius ser Magnus Carlsen som ganska stor favorit i semifinal 1. Men han bedömer att den andra semifinalen är mer oviss.

Nodirbek Abdusattorov som här hälsar på FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj och Ian Nepomnjasjtjij (t v) är också vidare till semifinal. Foto: FIDE

– Till slut tror jag ändå att Nakamuras rutin kommer att avgöra, säger Nils Grandelius.

Så hur tippar du en eventuell final mellan Carlsen och Nakamura?
– Ser man på deras gruppmöte satte Carlsen bort sig. Det är svårt att exakt bedöma styrkeförhållandet mellan dem efter gruppspelet. Men jag skulle vilja säga att Nakamura har en liten, liten fördel.

Nils Grandelius kommenterade hela gruppspelet i Chess 24:s tv-sändning.

Hur var det?

Magnus Carlsen har just svarat med 1…g5 efter Nakamuras öppningsdrag 1.b3. Foto: Chess 24

– Väldigt kul! Jag har själv inte spelat så mycket Fischer Random men helt klart är det mycket som händer under partierna, säger Nils Grandelius och plockar ut två godbitar från sändningarna.

– Magnus Carlsens svar med 1… g5 mot Nakamura var häftigt att se förstås.

Se videon videon när chockdraget kom:

– Och så förstås ställningen när Wesley So trodde att han kunde rockera trots att hans kung stod i schack, fortsätter Nils Grandelius.

Nils Grandelius tycker att ett VM är bra för att hålla intresset vid liv för schackvarianten Fischer Random.

Vad tror du om framtiden för Fischer Random?
– Det kommer inte att ta över vanligt schack, men förblir ett väldigt bra komplement och kanske blir det några fler turneringar ute i världen. Samtidigt har det ju blivit mycket mer lättillgängligt med Fischer Random tack vare att det går att spela online, säger Nils Grandelius.

Sverigeettan berättar att han inte hade möjlighet att spela kvalet till Fischer Random-VM. Nu fick han i stället uppleva mästerskapet som tv-kommentator – tillsammans med vännen Peter Leko.

Peter Leko och Nils Grandelius. Foto: Chess 24

– Jag och Peter lärde känna varandra under en SIgemanturnering för tio år sedan ungefär. Sedan dess har vi hållit kontakten så det var jättekul att få göra tv-sändningen tillsammans med honom.

På grund av en kalenderkrock kan inte Nils Grandelius vara med under tv-sändningarna från slutspelet – men när det blir möjlighet kommer han säkert att dyka upp igen i en tv-studio.

– Jag tycker väldigt mycket om det. När jag ändå sitter och följer turneringar på Chess 24 har jag inget emot att lika bra kommentera dem också.

Live, kl 17.00