Nils Grandelius lag toppar Europacupen

Publicerad 8 oktober, 2022 av Ingemar Falk

Nils Grandelius i Europacupen. Foto: eccc2022.at

Nils Grandelius som spelar för tjeckiska Novy Bor i Europacupen för klubblag har skaffat sig ett gyllene läge att ta hem turneringen med sina klubbkompisar.

Novy Bor har vunnit alla fem matcher och med två ronder kvar toppar laget tabellen, och är en poäng före tvåan Viernheim, Tyskland. Och just de två lagen möts på lördagen klockan 14.15 – en riktigt viktig match i guldkampen.

Nils Grandelius har visat en mycket fin form i Europacupen och har tagit 3,5 poäng på sina 4 partier och har en ratingprestation på 2764.

Så här såg det ut när svensken besegrade stormästaren Liviu-Dieter Nisipeanu (2615), Tyskland, på fredagen där de starka bönderna på c- och d-linjen blev avgörande:

I den öppna klassen finns fyra svensklag, och bland dem har SK Rockaden haft bäst utdelning. Stockholmslaget har tagit sex poäng och ligger på 23:e plats, vilket är i paritet med startrankingen.

I SK Rockaden är IM Erik Hedman fortsatt den stora poängsamlaren. Han har tagit fyra av fem poäng och har en ratingprestation på 2459. Lagets högsta ratingprestation med 2568 har stormästaren Erik Blomqvist som på förstabordet tagit 3 av 5 poäng.

På fredagen vann Erik Blomqvist mot högrankade Jergus Pechac (2633), Slovakien, i SK Rockadens 3–3-match mot Sentimento Ajka, Ungern.

Minnesgoda kanske kommer ihåg Jergus Pechacs gentila gest i Europakvalet till World cup i fjol? Den turneringen spelades i formen hybridschack under coronapandemin, och Jergus namnkunnige motståndare Boris Gelfand råkade ut för en “mouse slip” och förlorade damen. Jergus lät då Gelfand göra om sitt drag – ett gentlemannabeteende som hyllades i schackvärlden.

Här är fredagens parti i Europacupen mellan Jergus Pechac och Erik Blomqvist:

För övriga svensklagen är placeringarna:

  • 41) Stockholms Schacksällskap, 4 poäng.
  • 52) Team Pelaro Alingsås, 4 poäng.
  • 59) Wasa SK, 3 poäng.

Damklassen

Pia Cramlings lag Cercle d’Echecs de Monte-Carlo är fortfarande två poäng från guldet med två ronder kvar. Klubben har hittills tappat tre poäng i turneringen och är just nu på bronsplats med topplagen Pamhagen, Österriuke och ASE Superbet, Rumänien, före sig.

Pia Cramling. Foto: eccc2022.at

Pia Cramling är hittills obesegrad och har med en vinst och fyra remier samlat ihop tre av fem poäng.

I dag, lördag, klockan 14.15 väntar en viktig match mot andraplacerade ASE Superbet.

Live, kl 14.15 Resultat