Grandelius tog guld i Europacupen

Publicerad 9 oktober, 2022 av Ingemar Falk

Nils Grandelius i mitten fick fira guldet och segertrofén med lagkompisarna i Novy Bor. Foto: Radek Wojtaszeks Twitter/Privat

Nils Grandelius blev Europacupmästare för sitt tjeckiska lag Novy Bor. Det stod klart på söndagen när den sista ronden spelades i lagmästerskapet.

Guldet säkrades med tvåpoängaren i avslutningen mot franska Asnieres Le Grand Echiquier. Segersiffrorna skrevs till 3,5–2,5 sedan Nils Grandelius spelat remi i sitt möte mot Sergei Movsesian (2619), Armenien.

Nyckeln till vinsten var det som hände på förstabordet där Novy Bors Pentala Harikrishna besegrade Maxime Vachier-Lagrave:

Novy Bor vann därmed alla sju ronder och blev värdiga mästare före Clichy-Echecs 1992, Frankrike, och tyska Viernheim.

Nils Grandelius spelade sex partier och tog 4,5 poäng med en ratingprestation på 2670. En stark turnering.

E annan svensk som hade en fin ratingprestation i öppna klassen var SK Rockadens Erik Blomqvist. SK Rockaden föll med 1,5–4,5 mot starka Silla från Spanien i slutronden, men på förstabordet blev det en svensk seger genom just Blomqvist – och det mot Anton Korobov (2672):

Erik Blomqvist fick Anton Korobov på fall. Foto: Lars OA Hedlund

Erik Blomqvist tog 4 av 7 poäng och landade på 2572 i ratingprestation. Den som tog allra flest poäng i SK Rockaden var IM Erik Hedman som samlade ihop 4,5 p.

Med en stark särskijlning kom SK Rockaden högt upp bland lagen som samlade ihop åtta poäng, och landade på en 19:e plats.

IM-norm!

Stockholms Schacksällskap blev näst bästa svenska klubb med en 35:e plats på 7 poäng, och i laget var det lagledaren själv – Eric Thörn – som gjorde det starkaste resultatet – och nådde en IM-norm med det imponerande resultatet 5,5 av 7 poäng och en ratingprestation på 2561. Starkt!

Eric Thörn, Stockholms Schacksällskap. Foto: Lars OA Hedlund

inte långt bakom hamnade Wasa SK på 39:e plats.

Wasa SK slutade 39:a och det fjärde svenska laget, Team Pelaro Alingsås, blev 64:a. Bland spelarna där fick vi se stormästarlegendaren Ulf Andersson spela två partier och ta 1,5 poäng.

Damklassen

Liksom Nils Grandelius fick Pia Cramling avsluta Europacupen med att stå på prispallen.

Pia Cramling, näst längst till höger, var med och tog brons för sitt Cercle d’Echecs de Monte-Carlo. Foto: eccc2022.at

Hennes lag Cercle d’Echecs de Monte-Carlo tog bronset i damklassen efter hård kamp med rumänska ASE Superbet som tog silvret med bara några särkiljningspoäng till godo.

Guldet gick till Pamhagen, Österrike.

Slutresultat