De stod för enda svenska lagsegern

Publicerad 4 oktober, 2022 av Ingemar Falk

Europacupen för klubblag är igång. Foto: eccc2022.at

Stockholms Schacksällskap blev enda svenska klubben som vann sin match i premiären av Europacupen för klubblag. Ett lagmästerskap som fortsätter på tisdagen klockan 14.00 – och du följer livesändningen här.

Sällskapet vann mot norska SOSS med 4–2 sedan alla partier gått till ett avgörande. De fyra Stockholmsvinsterna i matchen togs av GM Lars Oskar Hauge, FM Eric Thörn, IM Nils-Gustaf Renman och FM Felix Tuomainen.

Världsmästaren MAgnus Carlsen är på plats i EUroacupen för att samla poäng åt sin norska klubb Offerspill SK. I första omgången blev det remi mot Nikita Meshkovs som spelar för finländska Vammalan. Foto: eccc2022.at

Förutom att följa svensklagen Stockholms Schacksällskap, Wasa SK, Team Pelaro Alingsås och Rockaden Stockholm finns två blågula schackstjärnor med klar segerchans för sina klubbar: Nils Grandelius och Pia Cramling.

Nils Grandelius vann sitt första parti för tjeckiska Novy Bor som är andraseedat i öppna klassen. Ett parti som tog ordentlig fart efter taktiska 18.Sh6:

I damklassen är Pia Cramlings klubb Cercle d’Echecs de Monte-Carlo det favoritttippade laget i mästerskapet. Det blev också vinst i inledningsronden mot SK Ljubljana, även om segersiffrorna skrevs till knappa 2,5–1,5.

Pia Cramling (tvåa från vänster) inför första ronden i damernas Europacup för klubblag. Foto: eccc2022.at

Pia Cramlings parti slutade remi, där svenskan ett tag hade vinstläge enligt datorn. I stället för 51… hxg3 fanns möjligheten med schacken 51… Tf3 och sedan hade tornet kunnat hota vits springare efter 52.Kg2 Te3.

14.15: Följ live 14.15: Följ Pia Cramlings parti i damklassen