Sverige fick kämpa för poäng mot Kirgizistan

Publicerad 3 augusti, 2022 av Ingemar Falk

Emanuel Berg blev ende svensk att vinna ett parti mot Kirgizistan

Nej, spelet vill inte lyfta för svenska herrarna i öppna klassen i schack-OS i Chennai.

På onsdagen fanns en bra chans till seger mot Kirgizistans kvartett med 2300-spelare. Men det blev bara 2–2 efter de här bordsresultaten:

SVERIGEKIRGIZISTAN2–2
GM Blomqvist (2521)IM Tologontegin (2378)½–½
GM Hillarp (2516)IM Markov (2333)½–½
GM Westerberg (2476)IM Abdyjapar (2306)0–1
GM Berg (2533)FM Zhakshylykov (2332)1–0

Emanuel Berg vann sitt parti snabbt, och säkert skönt för honom att leverera i OS.

Men snart började det hacka för Sverige.

Tiger Hillarp fick inte ut något mer efter sin starka öppning och fick nöja sig med remi.

Jonathan Westerberg kom fel i öppningen och det mynnade så småningom ut i att motståndaren Asyl Abdyjapar fick en stark fribonde på d-linjen som var en pina att stoppa. Och det blev inte bättre när Kirgizistanspelaren dessutom fick fart på sin a-bonde. Till slut fick svensken kasta in handduken.

Nu var ställningen 1,5–1,5 och för andra dagen i rad hängde det på Erik Blomqvists parti om det skulle bli minst en matchpoäng. Och allt såg så bra ut när han tog Semetej Tologontegins h-bonde och hade två merbönder.

Men när Tologontegin tillfälligt hotade Blomqvists dam valde svensken fel flyktruta – g3 i stället för g2. Så små var marginalerna. 35.Dg3 tillät en dold fälla att man nästan undrar om Tologontegin verkligen såg den förrän han gjorde 36…Sf6. Draget innebar att Erik Blomqvist tvingades ge bort kvalitet efter springargaffeln på h5.

Efter den chocken lyckades Erik Blomqvist samla sig och i alla fall rädda remi. Därmed blev slutställningen 2–2, som tyvärr inte räckte för att stoppa kräftgången i tabellen. Det svenska laget som var rankat som 31:a när OS började återfinns på 63:e plats efter sex av elva ronder.

Förbundskaptenen Peter Bergström berättade att Sverigeettan Nils Grandelius inte mått helt hundra på slutet, och att man sparade honom i Kirgizistanmatchen.

Nu kommer vilodagen lämpligt för svenskarna. Läget i tabellen är kärvt, men det går att rädda upp situation genom att rada upp segrar i de sista fem ronderna. Då behöver Sverige också visa bättre form och ha stolpe in i avgörande lägen.

Det är hög tid att vändningen startar på fredagen när svenska laget möter Bangladesh som har dessa spelare i truppen:

BANGLADESHEloPoPartier
GM Hossain Enamul23773,06
GM Rahman Ziaur24243,04
FM Zia Tahsin Tajwar23072,05
GM Murshed Niaz24133,55
FM Parag Mehdi Hasan22272,54

Svenskarnas partier mot Kirgizistan: