Svenska damerna nollade Singapore

Publicerad 5 augusti, 2022 av Ingemar Falk

Inna Agrest vann sitt femte parti i OS när Sverige besegrade SIngapore med 4–0. Foto: FIDE

4–0. Det blev Sveriges överlägsna segersiffror mot Singapore i damklassen i schack-OS på fredagen.

Både mamma Pia och dottern Anna Cramling som spelade med de svarta pjäserna fick en invit till Smith-Morra-gambiten i sicilianskt parti. Motståndarnas öppningsval slog slint och svenskorna kom bättre ur sina öppningar.

Pia Cramling, som nu tagit imponerande 6 av 7 poäng i OS, vann mötet mot Mei-En Hng med ett kungsangrepp, och Anna Cramling fick till och med sätta schack matt i partiet mot Mei-Xian Hng.

Anna Cramling. Foto: Panu Olavi Laine/Finlnds schackförbund

Inna Agrests parti mot WFM Yang Liu såg länge ut att gå mot remi, men så gjorde motståndaren ett misstag, och svenskan kunde vinna ytterligare en bonde vilket gav segern. Även Inna Agrest har en fin statistik i Chennai. Hon har vunnit fem av sex partier.

Även Viktoria Johansson avgjorde i slutet på sitt parti, där hon återigen visade upp fin teknik i ett tornslutspel.

4–0-segern innebär att Sverige nu gått upp till 22:a plats på 10 tio poäng. Blågult har en poäng till topp 10-placering och bara två poäng till en medaljplats med fyra omgångar kvar. Svenska damerna har verkligen presterat över förväntan hittills i schack-OS.

På lördagen väntar ett tufft motstånd. Då väntar 19:e seedade Israel som har starka schacktraditioner. Så här ser trupperna ut:

Israel

SpelareEloPoängPartier
IM Efroimski24564,06
WGM Belenkaya22563,56
IM Klinova22512,04
WIM Lahav21855,07
WFM Levitan20914,05

Sverige

SpelareEloPoängPartier
GM P. Cramling24596,07
WIM Agrest22175,06
WFM A. Cramling20653,56
WIM Johansson20414,05
WFM Andric19931,04

Öppna klassen

Det blev ännu en dag utan matchseger för svenska herrarna i öppna klassen i schack-OS. Och ett tag såg Sverige ut att ligga pyrt till mot Bangladesh.

Sverigeettan Nils Grandelius på förstabordet och Jonathan Westerberg och Tiger Hillarp fick nöja sig med remi i sina partier.

Remi såg det också ut att bli i Emanuel Bergs parti. Men Berg manövrerade fint i ett svårt slutspel där han hade torn mot två springare. Han lyckades skaffa sig fribönder på båda ytterkanter – och det räckte för partivinst.

Men Emanuel Bergs seger slutade matchen 2–2 och det blev en poäng till Sverige.

Det svenska laget ligger på 62:a plats och möter på lördagen Zambia. Just Zambia måste undra om det är en bugg i lottningsprogrammet.

Landet har redan mött tre nordiska länder: Danmark, Norge, Island – och nu blir det Sverige.

Svenskarna ska inte ta lätt på uppgiften som väntar. Zambia lyckades nämligen besegra Danmark med 2,5–1,5 i andra ronden.

Här är svenskarnas partier i rond 7.

Damklassen: Sverige–Singapore

Öppen klass: Sverige–Bangladesh

Live-TV, kl 11.15