Dvorkovitj omvald som FIDE-president

Publicerad 7 augusti, 2022 av Ingemar Falk

Arkadij Dvorkovitj sitter kvar som FIDE-president. Foto: FIDE

Sittande FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj från Ryssland blev på söndagen omvald på posten under kongressen som sker i samband med schack-OS i Chennai.

Han vann stort mot den ende kandidaten som var kvar: ukrainaren Andrej Baryshpolets. SIffrorna blev 157 mot 16. Fem lade ner sina röster. Totalt var det 194 nationer som röstade.

Förbundsstyrelsen för Sveriges Schackförbund beslutade att lägga ner sin röst i valet om president till FIDE 2022 i Chennai.

– Vid förra valet röstade Sverige för förändring och att vi skulle komma bort från tidigare kulturer och strukturer som varit direkt skadliga för schacket i världen. Rösten föll 2018 på Arkady Dvorkovitj från Ryssland, säger Sveriges schackförbunds ordförande Håkan Jalling och fortsätter i ett uttalande:

“Vi tycker i styrelsen att Dvorkovitjs team gjort ett bra jobb, städat upp rejält efter tidigare ledare, strukturerat tävlingsverksamheten, gjort organisationen mer transparent och fört schacket framåt.
Men även om Dvorkovitj är en stark kandidat och har gjort ett gott arbete är det omöjligt för oss att rösta på en rysk medborgare i ledningen för FIDE. Ryssarnas invasion och aggression mot Ukraina har förändrat vår syn och vi var som alla vet tidigt ute med sanktioner mot ryska och belarusiska spelare att spela i Sverige och för svenskar att tävla i Ryssland.
När vi nu inte kan rösta på Dvorkovitj, väljer vi att lägga ner vår röst hellre än att rösta på Andrej Baryshpolets och hans team, då de inte presenterat ett tydligt program för kommande fyra år.”

Nämnas kan att den tredje kandidaten Bachar Kouatly, Frankrike, drog tillbaka sin kandidatur i sitt tal på söndagsmorgonen utan att förorda någon av Dvorkovitj och Baryshpolets.