06.30: Svenska damerna har chans på topp 20

Publicerad 8 augusti, 2022 av Ingemar Falk

Sista rycket för Sverige. Ska damerna lyckas med en seger i slutronden mot Tjeckien och därmed nå en topp 20-placering? Foto: Maria Emelianova/chess.com

Sverige som hade startranking 34 spelar för en topp 20-placering när damklassen i schack-OS avslutas på tisdagsmorgonen. Matchen mot Tjeckien startar redan klockan 06.30 och du då kan du se Sveriges schackförbunds tv-sändning med Deniz Arman som kommentator.

Sverige damer kan nå upp till 15 poäng vid seger mot Tjeckien. En titt på slutställningen i förra OS i Batumi 2018 visar att 15 poäng räckte till en placering mellan 13–20 i damklassen. Så någonstans där kan Sverige hamna om laget vinner matchen.

Hur som helst kommer Sverige bli bästa nordiska land i damernas OS. Norge, Danmark, Finland och Island är alla två poäng bakom med sämre tiebreak.

Sverige mönstrar samma lag som i förra ronden mot Indien lag 3. Så här ser styrkeförhållandena ut mellan blågult och Tjeckien bord för bord:

Damklassen

SVERIGE (2196)Elovs.TJECKIEN (2229)Elo
GM P. Cramling2459WGM J. Movsesian2291
WIM I. Agrest2217WGM J. Worek2280
WFM A. Cramling2065WGM K. Pilsova2230
WIM V. Johansson2041A-M Koubova2115

Fem lag är inblandade i guldstriden. Indien leder på 17 poäng, men bara en poäng bakom skuggar Polen, Azerbajdzjan, Ukraina och Georgien.

Öppna klassen

Två gånger i detta OS har Sverige fått dansa med de stora kanonerna: Nederländerna och Polen. Men i sista ronden blir det återigen en mindre etablerad schacknation som väntar. Denna gång Singapore.

Sverige var rankat 31:a när OS drar igång. Med en rond kvar ligger blågult på 51:a plats. Svenska herrarna har samlat ihop 12 poäng – och för att se vilken slutplacering en seger mot Singapore kan ge tittar vi åter på slutställningen i förra OS i Batumi. Då innebar 14 poäng en placering kring 30:e plats.

Så här är lagen formerade på tisdagsmorgonen klockan 06.30:

SVERIGE (2545)ElovsSINGAPORE (2354)Elo
GM N. Grandelius2655IM J. Tin, Jingyao2552
GM T. Hillarp2516IM J. Siddharth2426
GM J. Westerberg2476WGM Q Gong2275
GM E. Berg2533CM Z. Wong2163

I Singapores laguppställning finns förklaringen varför det heter öppna klassen och inte herrklassen. I den öppna klassen får nämligen både män och kvinnor delta. Pia Cramling spelade bland herrarna i öppna klassen för 30 år sedan innan hon gick tillbaka till damklassen. Och här i Singapores lag ser vi WGM QIanyun Gong spela mot Jonathan Westerberg på bord 3.

Referat, rond 10

I måndagens tionde och näst sista rond förlorade båda svenska lagen. Herrlaget i den öppna klassen föll med 1,5–2,5.

Tiger Hillarp vann sitt parti efter en fin vändning och spelade sen exakt i tornslutspelet. 42… Th2 blev sedan vägen till partivinst.

Svenska damerna föll med 1–3 mot Indien, lag 3. Men oj vad nära det var att Sverige fått oavgjort, 2–2. Inna Agrest spelade upp ett fint kungsangrepp och skulle bara sätta in nådastöten när motståndaren hittade det luriga svaret 28… Df2.

Lösningen för Inna Agrest var att fortsätta planen med 29. Th4 med stora förvecklingar när motståndarens dam går in på c2 och schackar Innas kung. Det ser farligt ut men Inna klarar den attacken. Dock behövde Inna Agrest räkna mycket på den varianten och med bara fyra minuter på klockan fanns helt enkelt inte tiden.

Inna Agrest gick för ett till synes säkrare alternativ med resultat att partiet så småningom styrde mot remi. På slutet var Inna Agrest tvungen att vinna för att rädda en poäng för Sveriges lag – och behövde pressa så hårt att hennes ställning till slut kollapsade och partiet gick förlorat.

Här är svenskarnas partier:

Damklassen: Sverige–Indien 3

Öppna klassen: Sverige–Polen

Live-TV, kl 06.30