Tung förlust mot Albanien

Publicerad 18 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Svenska laget vänta på sina motståndare. Foto: Kristina Söderström

Det blev förlust för Sveriges del i nästa sista ronden i pågående Ungdoms-EM i Grekland. Lite oväntat på det sätt att svenska laget var betydligt högre rankat, men samtidigt är det många andra faktorer som har betydelse. Svenskarna kom helt enkelt aldrig in i matchen.

Willam Olsson på första bordet fick tidigt en besvärlig ställnig mot Klendi Zeneli.

Ljusglimten i matchen Adrian Söderström som vann fint och övertygande som vit mot Petro Boci.

Hugo Wernberg hade svart mot Ergit Ramaj. Motståndaren tänkte knappt i början av partiet utan smattrade fram dragen. Först långt in i mittspelet började motståndaren ta sig en längre funderare. Då hade Hugo en svårspelad ställning samt dåligt med tid. Partiet gick inte att hålla och det blev förlust.

I det läget var det endast Axel Falkevalls parti kvar som vit mot Alexander Xhembulla i hopp om att rädda matchen till oavgjort. Som Evgenij tog upp spelade Axel ett kreativt parti men samtidigt en krävande ställning. Motståndaren gjorde – som så ofta kan hända – ett feldrag i drag 40 och Axel stod på vinst. Emellertid – vilket också är något som ofta händer – tog inte Axel den tid han behövde för att undersöka ställningen i drag 41. Hade han gjort det hade han med största säkerhet hittat det drag som vinner partiet, nämligen 41. Dxe4. Ett damoffer, men vit får ny dam och vinstspel i den snygga varianten efter 42. hxg7+.

Självklart en tung och oväntad förlust för Sverige som var klara favoriter i matchen. Evgenij berättar i den dagliga sammanfattningen att man gått igenom Albaniens tidigare matcher i turneringen som inte var något som stack ut spelmässigt. Nu lyfte de sig och spelade på en högre nivå än vanligt.

Man kan spekulera i vad det beror på men kanske var det så enkelt att det inte var det svenska laget dag och spelet stämde inte. Utom för som tidigare nämnts Adrian som spelade ett fint vinstparti.

Resultat rond 6

Just nu ligger Sverige på plats 14 i turneringen. I sista ronden möter vårt svenska lag Ukraina. Som lagkaptenen nämnde blir det ett tufft motstånd efter en förlust. Samtidigt kan det ju också vara något som sporrar.

Llvesändningen och ronden startar idag en timme tidigare än vanligt, dvs 14.00.

Resultat och ställning Live 14.00 Live chess 24