Tre ronder kvar – Ian Nepomniachtchi fortfarande i ensam ledning

Publicerad 1 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Öppningsdraget i matchen Alireza Firouzja och Ian Nepomniachtchi. Varje rond bjuds speciella gäster in för att göra första draget. Denna gång fick vi se fotbollspelaren Predrag Mijatovic från Real Madrid utföra draget vid brädet. Spelet kan börja! Foto: FIDE/ Stev Bonhag

Spänningen stiger inför varje rond just nu i den pågående Kandidatturneringen. Turneringen går mot de avslutande ronderna. Ska någon kunna stoppa ledaren Ian Nepomniachtchi?

Man trodde kanske att en avspänd Alireza Firouzja skulle kunna vara en sådan kandidat och att Alireza skulle känna att han allt att satsa och inget att förlora. Sådana motståndare är alltid farliga men med facit i hand satsade han lite för mycket och tog alltför stora risker. Lägg därtill att Alireza – vilket uppmärksammades stort – hade spelat många bullet-partier online natten innan – vilket säkert påverkade partiet i en turnering av så hög nivå.

Ian var säkerheten själv och spelade ett bra parti. Partiet går att spela igenom här nedan. Hela partiet är instruktiv illustration hur man hanterar ett osunt angrepp från motståndaren. Som synes var det Alirezas egen kung som till sist dukade under.

Partiet mellan Fabiaon Caruana som vit mot Ding Liren blev ett otroligt parti med många scenförändringar och ömsesidiga misstag av båda spelare. En ganska ovanlig ställning i öppningen då vit kunde placera en springare på rutan g7 och fast det såg lustigt ut var det en balanserad ställning. Det största misstaget var från Fabianos sida då han spelad löparen till e3 i drag 57 vilket tillät Ding att skapa ett farligt angrepp.

Fabiano kämpade dock både bra och hedervärt men ett slutspel uppkom där han var bonde under. Kanske hade gått att hålla men i praktiken var det svårt. Ding spelade mycket bra i denna ställning och så småningom gav Fabiano upp.

En tuff förlust för Fabiano som började första halvan av turneringen väldigt bra men andra delen har gått desto sämre. För Ding är det däremot precis tvärtom och detta var tredje vinsten i rad för Ding.

Ett parti som svängde otroligt mycket som sagt. Här kan vi se Hikarus Nakamuras förvånade min när han reser på sig från sitt eget parti för att ta en titt på partiet. Man fick se i sändningen att han stod som förstenad och bara stirrade på den uppkomna ställningen. ” Hur har detta egentligen gått till ? ”

En mycket förvånad Nakamura ser vi i bakgrunden studera partiet i en bild från sändningen.

Hikara Nakamura hade vit mot Richard Rapport. Partiet mynnade ut i ett slutspel där Hikaru hade bonde mer och pressade för vinst. Ställningen var dock enkel att hålla. Richard missade till och med att kunna begära dragupprepning men hade ingen betydelse och spelarna enades så småningom om remi.

Partiet mellan Teimour Radjabov som vit mot Jan-Krzysztof Duda blev också väldigt remibetonat. Partiet slutade remi genom dragupprepning i ett jämnt tornslutspel.

Aktuell ställning

Bild hämtad från hemsidan Chess.com

Som synes har Ian ett fantastiskt läge för att vinna hela turneringen men allt kan hända. Ett spännande möte idag blir naturligtvis att se vad Nakamura kan göra som har svart mot ledaren. Tror knappast Nakamura är inställd på någon remi utan har säkert förberett något skarpt. Inte att förglömma är också att Nakamura hade vinst i deras förra möte i turneringen men Nepo lyckades rädda sig.

Ding har nu kommit upp till en odelad andra plats och möter idag Teimour Radjabov. Ding har vit och ska han satsa på sin fjärde vinst i rad..

Lottning och resultat Live, kl 15.00 Nakumura analyserar sitt parti i dagens rond.