Svenska laget avslutade med snygg segermatch

Publicerad 20 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Visst anar man både koncentration och beslutsamhet hos det svenska laget inför sista rondens match. Foto: Kristina Söderström

Dags för sista ronden i Ungdoms-EM i Grekland. Efter förlusten mot Albanien kunde man ana att det svenska laget ville vinna sista ronden. Inga lätta motståndare med tanke på att Sverige mötte Ukraina.

Till skillnad mot föregående match mot Albanien var detta en match där det kändes som Sverige tidigt fick ett övertag. Matchen var egenligen aldrig i fara.

William Olsson blev först färdig och förde sitt parti till vinst som svart mot Valentyn Prokofiev.

Edvin Trost hade vit mot Olexiy Bilych och kom bra i partiet. Ett tag såg det ut som det skulle bli vinst men svart lyckas slinka ur greppet och partiet slutade remi.

Adrian Söderström kom tidigt bra som svart mot Mykhailo Podolskyi och fick vinstspel. Adrian spelade imponerande bra och släppte aldrig greppet i partiet. En snygg avslutning från Adrian ledde till vinst. Därmed var matchen vunnen för Sverige.

Matchen var vunnen men ett parti återstod och det var Hugo Wernberg som svart mot Valentyn Hulka. Hugo stod på förlust i mittspelet men kämpade heroiskt och hamnade i ett tornslutspel som kunde ha slutat remi men tidsnödsproblem ställde till det. Ett långt parti som slutade med att Hugo förlorade.

Resultat rond 7

Sverige slutade på tionde plats i turneringen och det blev Polen som tog hem guldmedaljen.

Lagkaptenen Evgenij Agrest var väldigt nöjd med denna match. Han ger också sin sammanfattning över lagets insats i hela tävlingen och betonar att laget i princip kunde ha vunnit varje match utom den olycksaliga matchen mot Albanien.

Evgenij erbjöd alla i laget invididuell feedback villket alla tog emot. Självklart värdefullt för framtiden.

Evgenij tar också upp att det var en stark laginsats och fantastiskt hur bra alla kämpade. Han nämner också att efter rond 4 var t.ex Tysklands första lag efter Sverige i tabellen, och Sverige låg bra till. Emellertid tog sig Tyskland framåt i slutronderna och slutade som fyra totalt i turneringen. Kanske något att ta till sig att det är viktigt att ha krafter kvar på slutet.

Ett starkt och talangfullt lag avslutar Evgenij som blir intressant att följa för framtiden.

Adrian Söderström och Edvin Trost stannar kvar i Thessaloniki efter lagmästerskapet. Båda ska nämligen vara med i två Europamästerskap, dels i snabbschack 20–21 juli, dels i blixtschack 22 juli.

Resultat och ställning