Så har svenskarna startat i Nordiska mästerskapet

Publicerad 20 juli, 2022 av Ingemar Falk

Spellokalen. Foto: Tapani Sammalvuo/

Öppna nordiska mästerskapet i schack har nått fram till rond 5. Conny Holst, Limhamn, leder veteranklassen och i den öppna klassen har Jung Min Seo, Rockaden Stockholm, startat starkt.

I detta NM jagar Jung Min Seo en avslutande norm för att få stormästartiteln, och han har tagit 3,5 av 4 poäng. I fortsättningen behövs också lite tur i lottningen så att han får möta tre erforderliga stormästare i turneringen.

Claes Jönssons inledningsrapport:

Nordiska Mästerskapen spelas denna gång i Jyväskylä, arrangerat av lokala schackklubben i Jyväskylä i samarbete med Finlands schackförbund. I tävlingen deltar drygt 150 spelare fördelat på 134 i öppna klassen och 20 i veteranklasserna (50+ och 65+).

Tävlingen sammanfaller med turneringen Heart of Finland som alltid spelas i just hjärtat av Finland som geografiskt är en bra beskrivning av Jyväskylä, turneringen firar 30-årsjubileum och genomförs för första gången sedan pandemin startade. För att lägga ihop med ytterligare firande (vilket också är en stor anledning till att NM i år spelas i Finland) så firar också Finlands schackförbund just i år 100 år (förbundet bildades i juni 1922 i samband med första SM-tävlingarna i Finland, det heter så också i Finland, Suomen Mestari är titeln på finske mästaren). I samband med invigningen fick de närvarande lära sig att den första finska SM-tävlingen arrangerades för att få veta från vilken finsk stad den bäste schackspelaren kom, något som debatterats. Svaret på den frågan blev Viborg (vinnaren hette Anatol Tschepurnoff), men som den historie- eller geografiintresserade säkert vet så lär det inte upprepas under överskådlig framtid av finske mästaren kommer därifrån då den staden sedan slutet av andra världskriget tillhör Ryssland.

Invigningstal hölls av turneringsledare Sami Hämäläinen som informerade om tävlingen och hälsade alla spelare och närvarande publik välkomna. Sami var väldigt glad att åter kunna genomföra tävlingen efter två års pandemiuppehåll.

Resultat