Kampen om andraplatsen är över – Ding slutade som ensam tvåa

Publicerad 5 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Ding poserar i den vackra spellokalen . Bilen är hämtad från början av turneringen. Nu är alla 14 ronder spelade och det blev en fin andraplacering för Ding. Foto: FiDE/ Stev Bonhag

Dags för sista ronden av Kandidatturneringen i Madrid. Som vi har berättat var vinnaren redan klar inför den sista ronden och det blev inte oväntat Ian Nepomniachtchi som vann med god marginal.

I sista ronden hade Ian vit mot Jan-Krzysztof Duda. Duda har inte haft så bra turnering och visat sin besvikelse många gånger i sändningarna. En extra eloge till honom eftersom han hade förberett en intressant variant i Petroff eller rysk öppning. Det fick Ian att tänka ordenligt men partiet avslutades med en snygg vändning som blev remi. En välspelad remi och en passande avslutning.

Partiet går att spela igenom här nedan:

Mycket av fokus låg på rondens viktiga parti som skulle avgöra vem som slutade som tvåa. Hikaru Nakamura hade ett utmärkt läge som svart mot Ding Liren då det skulle räcka med remi. Ding däremot var tvungen att vinna för att komma tvåa.

FIDE:s president Arkady Dvorkocich gör första draget i partiet mellan Ding och Nakamura. Foto: FIDe/ Stev Bonhage

Det blev ett parti som såg som det skulle bli väldigt enkelt för Hikaru att få den ack så viktiga remin. Emellertid lyckades Ding behålla sina pjäser och komplicera spelet. Hikaru nämnde själv i sin dagliga efteranalys av partiet att han inte lade ned så mycket tid som behövdes, och tvekade inför en del drag som egenligen var bra. Självklart kan man tänka sig att det är mycket nerver inblandade i ett sådant parti. Hikaru hade ett tag några möjligheter att kämpa för remi, men till slut blev misstagen för många och Ding vann med knivskarp precision.

En fin slutplacering för Ding som hade en motig första del av turneringen men kom igen starkt i andra halvan.

Teimour Radjabov vann snyggt i ett parti med många takiska förvecklingar som svart mot Richard Rapport. Med den vinsten blev det till sist en tredjeplacering på samma poäng som Hikaru Nakamura.

Fabiano Caruana öppnade starkt första delen av turneringen men rasade rejält i andra delen av turneringen. Han hade inte heller turen riktigt på sin sida. I gårdagens rond som vit mot Alireza Firouzja hamnade han illa till men kämpade rejält och det såg ut som remin var nära precis innan drag 60 och drygt sex timmars spel. Fabiano spelade då 60. Se4 vilket framkallade höga förskräckta utrop av kommentatorerna. Ett klart förlustdrag och bättre hade varit 60. Sb1. Det hade gjort att det är svårt för svart att komma vidare och remi skulle vara et troligt resultat. Nu vann Alireza en bonde till, och ställningen blev hopplös och Fabiano gav upp några drag senare.

En tung förlust för Fabiano och ett tråkigt slut på turneringen. Man kunde se en besviken Fabiano Caruana med snabbat steg lämna spellokalen när partiet var avslutat.

Caruana gjorde en ödedigert misstag mot Alireza och förlorade partiet efter många timmar spel. Foto: FIDE/ Stev Bonhage

Det har varit stort intresse för spelarna av publiken i Madrid och många autografer har skrivits. Man har kunnat se stora folksamlingar stå och vänta på att spelarna skulle dyka upp. Så var också fallet igår när man väntade på andrapristagaren Ding. En av dem som väntade var Anna Cramling som är en känd streamare med egen populär kanal. Anna lyckades få komma fram till Ding och både gratulera och ta en bild. Här nedan ser vi en bild från Annas sändning med Ding skrivande autografer i full fart mitt i folkmassan, innan han ska sätta sig i den väntade taxin.

Längt till vänster skymtar vi Anna som har varit i Madrid några dagar och följt Kandidatturneringen för sin kanal och följare. Som synes är det många som vill hylla Ding och få hans autograf.

Slutställningen

Bild hämtad från hemsidan på chess.com

Ett mycket imponerande resultat av Ian Nepomniachtchi! Inte bara antalet poäng utan också det faktum att han blev obesegrad. En prestation som har gett upphov till beundran världen runt! Många menar också att om Magnus Carlsen spelar VM- matchen är det en helt annan Nepo och utmanare han får möta än i förra VM-matchen.