Ian Nepomniachtchi slutsegrare i Kandidatturneringen

Publicerad 4 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Med en rond kvar av turneringen har Ian Nepomniachtchi redan vunnit turneringen. Ett imponerade resultat och blir därmed VM-utmanare. Foto: FIDE/ Stev Bonhage

Efter 13 ronder har vinnaren av Kandidatturneringen utropats. Det blev Ian Nepomniachchi som med övertygande spel har vunnit turneringen och därmed blir VM-utmanare. En imponerande prestation !

Ian mötte Richard Rapport som vit i denna ronds parti. Man kunde se i sändningen att Ian var spänd och partiet öppnades med Sicilianskt. I efterintervjun sade Ian med glimten i ögat att han hade gärna sett samma remivariant som Hikaru Nakamura spelade mot honom i ronden innan, dvs Berlinervarianten i spanskt. Emellertid valde Ian en solid variant, spelade på säkerhet och hade inga problem i partiet. Ställningen fick en sådan karaktär att det fanns ingen möjlighet för svart att spela på vinst och det blev remi genom dragupprepning.

Här går det att ta del av detta minst sagt viktiga och betydelsefulla parti.

Man kan bara föreställa sig känslan hos Ian Nepomniachtchi när allt var över slippa all denna spänning och press efter varje rond. När han fick frågan i efterintervjun hur det kändes kom svaret att han var uttröttad men mycket glad. Det var också ett gripande ögonblick under efterintervjun när publiken gav honom applåder som kändes som de aldrig skulle ta slut. En fin hyllning till en värdig segrare.

Kampen om andraplatsen pågår fortfarande. Fabiano Caruana var väl förberedd i sitt parti och spelade dynamiskt som svart mot Teimour Radjabov men partiet mynnade ut i remi.

Ding Liren hade svart mot Alireza Fiourzja. Det blev skotsk fyrspringarspel. En öppning som är svår att vinna mot som svart och anses väldigt remibetonad. En eloge till Ding som verkligen gjorde sitt bästa med ett kreativt bondeoffer men Alireza försvarade sig bra i slutspelet och partiet slutade remi.

Med det kvarstod ett viktigt parti i kampen om andraplatsen nämligen mellan Hikaru Nakamura som vit mot Jan-Krzysztof Duda.

Judit Polgar utför första draget i partiet mellan Duda och Nakamura. Foto: Maria Emalianova/ Chess.com

Det blev ett parti som svängde mycket upp och ned. Hikaru sade själv i efterintervjun att han överskattade sin ställning och inte insåg att han stod sämre i vissa lägen. Duda tog inte vara på sina chanser och det kändes som det var Nakamura som spelade med den energi som behövdes för att vinna.

Här går det att spela igenom partiet.

Aktuell ställning inför sista ronden

Bild hämtad från hemsidan Chess.com

Som vi ser ligger Hikaku Nakamura på en ensam andraplacering. Ett mycket bra läge inför kampen om den viktiga andraplaceringen. Världsmästaren Magnus Carlsen har ju ytttrat sig att det inte är säkert att han kommer att spela nästa VM- match. Om så skulle bli fallet blir det den spelare som kommer tvåa som får träda in i en VM-match. Det blir därför ett spännande möte i sista ronden med Ding som vit mot Nakamura.

Ding måste vinna och för Nakamura räcker det med remi.

Lottning och resultat Live, kl 15.00 Nakumura analyserar sitt parti i dagens rond.