Ian Nepomniachtchi närmar sig turneringsseger – hård kamp om andraplatsen då Ding förlorade

Publicerad 2 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Ding hade ett bra läge i turneringen men fick se sig besegrad av Radjabov. Här ger Ding upp i en hopplös ställning. Foto: FIDE/ Stev Bonhag

Rond 12 av Kandidatturneringen bjöd på både spänannde partier oväntade resultat. Oväntat resultat var det utan tvekan i matchen mellan ledaren Ian Nepomniachtchi och Hikaru Nakamura. Emellertid inte så spännande parti då det styrdes in i en känd remivariant som har spelats många gånger. Det blev remi genom dragupprepning efter endast sju minuter.

Nakamura under partiet på väg att göra Sf6 och styr därmet partiet mot remi. Foto: Maria Emilanova/Chess.com

Ett litet antiklimax för både publiken och Hikaru Nakamuras fans som säkert förväntade sig att han skulle satsa allt för att vinna partiet.

Hikaru som efter varje rond har gjort en sammanfattning av sitt parti på Youtube gjorde så även i denna rond. Där förklarar han hur han tänkte och också hur svårt det är att vinna som svart mot någon som är nöjd med remi. Han tar också upp att han möter Ding i sista ronden och vill ha kvar chansen att slåss för andra platsen.

För att komma till Ding Liren låg han ensam tvåa i tabellen inför denna rond. Som vit mot Teimour Radjabov och dessutom tre raka vinster i bagaget var det svårt att tänka sig att han skulle förlora. Emellertid är det en stark turnering och Teimour spelade ett glansparti och Ding blev helt utspelad. Det kändes som Ding blev överraskad och hade svårt att hantera draget 9. – Sa6. Ett intressant drag som ser lite lustigt ut vid första anblicken då springaren inte har några fält men idén är att göra c5.

Här nedan ser vi partiet och den vackra avslutningen av Teimour.

Jan- Krzysztof Duda fick en vunnen ställning som vit mot Alireza Firouzja. Emellertid missade han den rätta fortsättningen. I drag 27 var Kh1 det rätta draget istälet för Tf2 som gjorde ställningen utjämnad. Firouzja var dock inte riktigt alert utan tillät Duda komma in i igen med vinstpel. Partiet slutade till sist remi då Duda missade och gav Firouzja chansen att avveckla till remi. Tufft för Jan-Krysztof Duda som var märkbart besviken efter partiet.

Här går det att spela igenom den spännande kampen och alla svängningar.


Partiet mellan Richard Rapport som vit mot Fabiano Caruana slutade remi. Ett långt parti med många spännande taktiska avbyteskombinationer. Partiet mynnade till sist ut i ett tornslutspel med merbonde för Fabianio, men ställningen gick inte att vinna. Richard Rapport hade inga problem att hålla remi.

Ställning efter 12 ronder

Bild hämtad från hemsidan på Chess.com

Som vi ser är Ian Nepomniachati mycket nära att vinna hela turneringen. Det räcker med en remi imorgon i mötet som vit mot Richard Rapport. Svårt att tänka sig annat än att Richard inte skulle ta remi i detta läge, även om man aldrig kan veta.

Spänningen kvarstår om kampen om andraplatsen som kan bli nog så viktig med tanke på Magnus Carlsens uttalande att han troligtvis inte kommer att ställa upp i ännu en VM-match.

Lottning och resultat Live, kl 15.00 Nakumura analyserar sitt parti i dagens rond.