“En topp 10-placering vore otroligt bra”

Publicerad 28 juli, 2022 av Ingemar Falk

Förbundskaptenen Peter Bergström intervjuas inför OS-starten. Den stora bilden visar spellokalen i Chennai. Foto: Privat och FIDE

[LIVE–TV, 29 juli–9 augusti, kl 11.30]

Med en dag kvar till fredagens första omgång i schack-OS i Chennai är det förbundskaptenen Peter Bergström som får jobba mest i OS-truppen.

Torsdagskvällens invigning blir ett maratonpass på sju timmar.

– Jag och Björn (Ahlander) blir de som åker på invigningen och representerar Sverige där. Den “lilla” trippen kommer att ta cirka 7 timmar allt som allt – klockan 14.00–21.00 lokal tid – så spelarna väljer att vila och kolla på schack i stället, säger Peter Bergström.

För Pia och Anna Cramling i damlaget fylldes även torsdagen av en direktintervju med Sveriges Radio i P1 Morgon. Digniteten och storleken på schack-OS med 1 700 deltagare från nära 190 länder väcker intresse hos vanlig nyhetsmedia.

Bland de deltagande nationerna saknas Ryssland och Kina som absolut hade varit guldkandidater – trots det är inget av de svenska lagen rankat på topp 30. Det säger en hel del om den tuffa konkurrensen i schack-OS.

Sveriges trupp består av:

  • ÖPPNA KLASSEN (Sverige rankat 31:a):
    GM Nils Grandelius (2655) Premium chess club.
    GM Emanuel Berg (2533) Team Pelaro Alingsås
    GM Erik Blomqvist (2521) Rockaden Stockholm
    GM Tiger Hillarp (2516) Växjö SK.
    GM Jonathan Westerberg (2476) Stockholms Schacksällskap.
    Coach: Björn Ahlander.
  • DAMKLASSEN (Sverige rankat 34:a):
  • GM Pia Cramling (2459) Wasa SK
  • WIM Inna Agrest (2217) Team Pelaro Alingsås
  • WFM Anna Cramling (2065) Wasa SK
  • WIM Viktoria Johansson (2041) Kristallens SK
  • WFM Jelena Andric (1993) Wasa SK
  • Coach: Juan Bellón.

En utmaning för svenska spelarna blir att behålla skärpan i 11-rondersturneringen under tryckande värme.

– Det är varmt! säger Peter Bergström. Även nu 23 på kvällen är det säkert 30 grader varmt ute.

Drygt 30 grader på dagarna, och aldrig under 25 grader på nätterna. Det är temperaturerna som väntar spelarna under OS-dagarna i Chennai. Låt oss hoppas att AIr condition är tipp topp i spellokalen.

Peter Bergström berättar vidare om stämningen i svenska truppen.

– Den är god, vi är obesegrade än så länge! Spellokalen har vi inte hunnit se ännu, den ser vi inte förrän på fredag. Lokalen ligger cirka 20 minuter med buss från hotellet, så det är inte på gångavstånd och vi kan inte gå dit och kolla tyvärr.

Spellokalen från utsidan, Foto: FIDE

Hur har förberedelserna sett ut för svenska lagen?
– Som det känns just nu har halva sommaren gått åt till att fixa visum och andra praktiska saker enbart för att kunna komma iväg. Spelarna har främst förberett sig på egen hand (som vanligt). Vi åkte någon dag tidigare för att i alla fall hinna träffas och torsdagen är vikt åt gemensamma förberedelser, säger Peter Bergström.

Båda lagen är rankade kring 30 i sina klasser. Vad blir målsättningen i detta OS?
– Med både Ryssland och Kina ute ur bilden så har vi aldrig (i modern tid) haft så här bra chans att vinna… Vi har ingen uttalad målsättning, men bättre än förra OS skulle innebära topp-10 i öppna klassen. Det skulle ju vara otroligt bra. Damerna hade ett trist OS senast, så att bli bättre än rankingen kring 30 är väl en bättre målsättning än att slå föregående resultat i det fallet.

Vad blir nycklarna för ett riktigt lyckat mästerskap för lagen?
– Att höja lägstanivån generellt och sen att någon, eller helst några, visar sig ha tokform och överpresterar. Sen att vi rent allmänt håller en god stämning i truppen – och undviker att bli magsjuka…

Funktionärerna kontrollerar spelarskyltarna. Foto: FIDE
Fredag, kl 11.30: Live-TV