Spänningen fortsätter och Hikaru Nakamura slog tillbaka med vinst

Publicerad 19 juni, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Hikaru Nakamura kom tillbaka starkt i andra ronden och vann i övertygande stil mot Teimour Radjabov. Foto: FIDE/ Steve Bonhage

Andra ronden av Kandidatturneringen i Madrid fortsatte i samma stil som första ronden, det vill säga med intressanta partier kännetecknande av hård kamp.

Hikaru kom tillbaka starkt efter sin förlust mot Fabiano Caruana. Som vit överraskade han Teimour Radjabov i öppningen och fck bekvämt spel. Även om ställningen var balanserad var den mer lättspelad för vit. Teimour gjorde ett misstag och förlorade en bonde och ett mycket intressant slutspel uppkom. Där fanns vissa chanser att hålla remi men som så ofta för svårt för en människa att hitta. Dessutom krävs det ofta nerver av stål för att gå in i sådana varianter.

Hikaru spelade föredömligt med god teknik och avslutade snyggt i en ställning där det inte gick att stoppa hans fribonde.

Hikaru Nakamura är ju som en bekant en populär streamare med miljontals av följare. Han har tidigare sagt att han inte kommer att göra några framträdande under turneringen utan möjligtvis några kortare. Igår blev det ett sådant där han efter det över sex timmars långa partiet dök upp i sin kanal och blev intervjuad. Självklart på mycket glatt humör kan tilläggas. Han har också hunnit med att göra en genomgång av sitt vinstparti på Youtube. För den som är intresserad finns länk längst ned i artikeln.

Partiet går att spela igenom här nedan:

Ett intressant möte var det mellan gårdagens båda vinnare. Ian Nepominiachtchi som vit mot Fabiano Caruana. Fabiano visade att han ville spela skarpt genom att flytta fram g-bonden på kungsflygeln och fick Ian att tänka länge. Efter det kom nyheten som Fabiano förberett nämligen draget Sg4. Kommentatorerna var överraskade och man kunde också tydligt se i sändningen hur överraskad Ian blev.

I bild från sändningen ser vi ” Nepo” överraskad och tar sig en lång funderare efter Fabianos oväntade springardrag.

Fabiano sade själv i efterintervjun dock att det var ett tvivelaktigt drag men han ville prova detta. Han visste att han tog en risk men ville överraska. Taktiken visade sig gå hem då Fabiano fick en bra ställning men var inte säker på hur han skulle fortsätta och valde att ta ta remi genom dragupprepning.

Här kan man spela igenom partiet.

Alireza Firouzja fyllde nitton år under gårdagens rond. Man får väl säga att en bra födelsedagspresent måste ha varit att klara sig undan med remi i partiet som svart mot Richard Rapport. Ett mycket intressant dubbelt tornslutspel med stora vinstchanser för Richard. Partiet ebbade dock ut i en tonslutspel som var remi och inte gick att vinna.

Partiet mellan Jan-Krzysztof som vit mot Ding Liren blev ett både jämnt och dynamiskt parti som slutade remi genom dragupprepning.

Aktuell ställning ser vi nedan.

Bild hämtad från hemsidan på chess.com

Ganska intressant att endast två ronder har spelats och ingen av spelarna har varken full pott eller noll poäng.

Lottning rond 3

Ding – Rapport

Caruana – Duda

Radjabov – Nepomniachtchi

Firouzja – Nakamura

Självklart kommer säkert största intresset i denna rond vara matchen mellan Firouzja och Nakamura. Blir säkert en spännande drabbning.

Lottning och resultat Live, kl 15.00 Nakamura analyserar sitt vinstparti