Spännande rond med två vinstpartier

Publicerad 17 juni, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Första ronden i Madrid är precis på väg att starta. I tredje bordet från vänster ser vi mötet mellan Fabiano Caruana som vit mot Hikaru Nakamura och vi ser också hur fotograferna flockas. Schackfesten har börjat ! Foto: FIDE/ Stev Bonhage

Då är dagen här för det den stora händelse som många har talat om under det pågående året. Första ronden har startat i Kandidatturneringen i Madrid. Åtta spelare ska möta vararandra i en dubbelrondig turnering. Den som vinner turneringen får möta världsmästaren Magnus Carlsen.

Första ronden blev en spännande rond. Först färdigt blev partiet mellan Ding Liren och Ian  Nepomniachtchi. Ian som svart fick ganska tidigt bekvämt spel och förstärkte sin ställning mer och mer. Det blev till sist ett farligt kungsangrepp och med ett vackert avslutande löparoffer fann Ding för gott att ge upp partiet.

Här nedan går det att spela igenom partet:

Fabiano Caruana hade vit mot Hikaru Nakamura. Hikaru spelade ett riskabelt drag med kort rockad i drag 21. Fabiano berättade själv att han var beredd på 21. – Kd7. Efter kort rockad blev han lättad och kände att han stod mycket bättre. Hikaru fick också väldiga problem med sin kungsställning och fick så småningom ge slaget förlorat.

Ett snyggt och instruktivt genomfört parti av Fabiano som går att spela igenom här:

Partiet mellan Teiomur Radjabov som vit mot Alireza Firouzja blev ett dynamiskt. Ett tag såg det ut som Alireza var illa ute men ställningen var mer jänmn än vad den såg ut att vara vid en första anblick. I ett tornslutspel med bonde under för Alireza var ställningen balanserad. Vid drag 71 gav vit upp vinstförsöket och spelarna enades om remi.

Det sista partiet i dagens rond blev också ett slutspel. Det var partiet mellan Jan Krzysztof Duda som vit mot Richard Rappport. Duda kom bättre som vit men fördelen ebbades ut och partiet blev balanserat för att sluta i remi efter 69 drag.

Resultat rond 1

Ding 0-1  Nepomniachtchi

Caruana 1-0 Nakamura

Radjabov ½-½ Firouzja

Duda ½-½ Rapport

Två vinstpartier i dagens rond och imorgon möter de båda vinnarna varandra.

Lottning rond 2

Nepomniachtchi – Caruana

Rapport – Firouzja

Nakamura – Radjabov

Duda – Ding

Live, kl 15.00