Shirov utklassade van Foreest: “Känns helt oväntat”

Publicerad 8 juni, 2022 av Ingemar Falk

2019: Alexei Shirov spelar lag-DM i Stockholm för sitt Wasa SK. Foto: Lars OA Hedlund

Sverigevännen Alexei Shirov kan fortfarande sätta eld på schackbrädet. Det visade han med den klara 3,5–0,5-segern mot Nederländernas nya stjärna Jorden van Foreest som bland annat vunnit Wijk aan Zee 2021.

– Vad kan jag säga? Det känns helt oväntat – och jag är tillbaka igen på 2700 i liverating, skriver Alexei Shirov på sin Facebooksida.

Samtidigt ger schacklegendaren, som fyller 50 år den 4 juli, en vink om att det möjligen inte kommer bli så många fler individuella tävlingar för hans del.

– Faktiskt var det här kanske min sista individuella tävling i klassiskt schack, men vem vet… Jag kommer att spela lagevent åtminstone till slutet av september i alla fall. Men nu har jag andra planer och projekt också, skriver Shirov.

Schackmästaren i mitten. Alexei Shirov med Erwin l’Ami och Nils Grandelius i kommentatorsrummet under TePe Sigeman i våras. Foto: Lars OA Hedlund

Om framtiden blir som Alexei Shirov spår får vi passa på att njuta lite extra av hans tre vinster i långpartierna mot Jorden van Foreest: