Nakamura efter drabbningen med Firouzja: ” Jag är tacksam att jag kunde hålla nerverna i styr.”

Publicerad 20 juni, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Alireza Firouzja i djupa tankar medan motståndaren Hikaru Nakamura ser på deras parti lite längre bort. En scenförändring med tanke på hur pressade Hikaru blev i början av partiet av 19-åriga spelarens överraskande spelöppningsval. Foto: FIDE/Stev Bonhage

Vlken start och vilket scenario i inledningen av rond fyra av den pågående Kandidatturneringen. Partiet som många såg fram emot kunde inte ha börjat mer dramatiskt. Alireza Firouzja mot Hikaru Nakamura. Otaliga matcher spelade mot varandra i online och snabbschack, men nu var första gången de skulle mötas OTB i ett klassiskt parti.

Alireza som är mer känd för att vara en spelare som börjar med e4 valde nu att öppna med d4. Spelet gick in i Nimzoindiskt där Alireza överraskade med 12. Dc2 samt följt några drag senare av ett pjäsoffer på g5. En otroligt skarp ställning som rymde många faror för svart.

Efter att ha spelat sitt artonde drag hade Alireza i princip spelat dragen á tempo. Hikaru däremot hade en betydligt svårare uppgift. Klockan tickade och det var som han aldrig skulle göra sitt svarsdrag. Frågorna fanns i luften. Hur länge ska han tänka.. Vad ska hände i resten av partiet om han inte har den tid han behöver..

Faktum var att Hikaru tänkte i hela 45 minuter på sitt svarsdrag men det visade sig vara väl investerad tid. Det var också ett bra praktiskt beslut då han styrde in spelet i ett slutspel och undvek mattangrepp vilket är självklart en fördel om man ligger under tidsmässigt.

Partiet fortsatte och i ett läge bytte Firouzja torn. Man kom därmed in i ett sltutspel där det såg ut som vit i kombination med sina starka fribönder och sin löpare skulle vinna partiet. Emellertid visade Hikaru även i denna ställning på enorma försvarsresurser. Efter tornbytet drog han några drag senare blixtsnabbt 41. – c3. Ett mycket bra drag och fascinerande nog det enda drag i ställningen som inte förlorar partiet.

Ett komplext och intressant samt välspelat slutspel från båda spelarna. Firouzja gjorde allt för att kunna vinna och tänkte en timme efter svarsdraget 41. – c3. Fortsatt imponerande försvar från Hikarus sida gjorde att partiet så småingom slutade remi.

Otroligt stark prestation av båda spelarna. Firouzja för sitt öppningsval och skarpa spel och Hikaru i sin tur för sin heroiska försvarsinsats.

Hikaru dök sin vana trogen upp för en kort intervju i sin kanal och berättade att han var tacksam att han kunde hålla nerverna i styr och känna sig lugn och fokuserad under partiet. Han berättade också att han fann det viktigt att investera mycket tid i den krävande ställning som uppkom, och var nöjd när han kunde styra in spelet i ett slutspel.

Partiet går att spela igenom här nedan.

Om detta parti var dramatiskt måste man säga att partiet mellan Teimour Radjabov och Ian Nepomniachtchi var ganska händelsefattigt. Spelarna enades också ganska snabbt om remi genom dragupprepning. Kändes som båda spelarna var nöjda med resultatet inför den stundande fridagen.

Jan-Krzysztof Duda har tidigare uttryckt sin besvikelse över att inte lyckas bättre i de två första rondernas vita partier. Nu fick han prova på att ha svart för första gången och klarade sig utmärkt mot Fabiano Caruana. Partiet var jämnt och balanserat och mynnade ut i ett slutspel. Även om Fabiano var bonde under var ställningen jämn och slutade följdriktigt remi.

Det såg ett tag ut som Ding Liren skulle få sin första vinst i turneringen som vit mot Richard Rapport. Nedan intressanta ställning uppkom.

Vit står på vinst men hur går man vidare? Här hittade Ding det fantastiska draget 22. Kf1 ! och också ett drag som datorn rekommenderar. Fantastiskt bra gjort men av någon anledning fullföljde inte Ding sin idé. Efter 22. – Sxe2 är 23. Dxd8 det vinnande draget. Troligtvis var Ding orolig för förvecklingarna efter 23. – Dxe4 men vits kung kommer undan och vit får vinnande material över. Istället slog Ding snabbt tillbaka med 23. Dxe2 i förvissningen att kvalité över skulle räcka till vinst men partiet slutade remi.

Aktuell ställning efter tre ronder

Bild hämtad från hemsidan på Chess.com

Lottning och resultat Nakamura analyserar sitt vinstparti rond 3 Live, kl 15.00