Ledningen oförändrad – Hikaru Nakamura imponerade stort med övertygande vinst

Publicerad 27 juni, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Efter sex timmars spel ger Fabiano Caruana upp mot Hikaru Nakamura. Foto: FIDE/ Stev Bonhage

Det blev en tidig remi i rond åtta av Kandidatturneringen. Ledande Ian Nepomniachtchi valde fyrspringarspel som vit mot Ding och pjäser byttes av. Ett slutspel uppstod där spelarna enades om remi genom dragupprepning. Därmed behåller Ian sin position i ledningen.

Hikaru Nakamura övertygade stort och visade att han vill vara med och slåss i toppen genom sin vinst som vit mot Fabiano Caruana. Hikaru berättade själv att han lade ned två timmar på att förbereda en variant i öppet spanskt och det blev också den varianten som uppkom under partiet. En känd teoretisk variant där svart offrar två lätta pjäser för torn och bonde och får en viss aktivitet.

Som partiet fortsatte så blandade emellertid Hikaru ihop dragföljden, men som han själv nämner var det bra i detta fall. Fabiano fick börja tänka och både spelarna hamnade utanför teorin i ett komplicerat slutspel.

Ett parti som håller hög nivå både när det gäller Hikarus förståelse av ställningen och Fabianos starka försvar. Både draget h4 i tjugosjunde draget från Hikaru samt Fabianos aktiva försvar 42- h3 är exempel på detta. Mycket snygg och övertygande vinst av Hikaru. Originellt med svarts löpare i centrum som kan tyckas vara stark vid en ytlig anblick men i verkligheten inte gör något alls.

Partiet går att spela igenom här nedan.

Richard Rapport kom igen starkt efter gårdagens förlust och tog sin första vinst i turneringen. Som vit mot Jan- Krzysztof Duda fick han till ett förkrossande angrepp. Följ det hela i partiet nedan.

Rondens längsta parti varade i sju timmar och var det mellan Alireza Firouzja som vit mot Teimour Radjabov. Ett balanserat parti där kanske Alireza var den som hade en viss press i större delan av partiet. Emellertid tog saken en annan vändning sista timmen då spelarna hade endast tilläggstiden och spelade med sekunder kvar på klockan. Dramatiska ögonblick minst sagt. Vissa gånger när sekunderna tickade iväg såg det ut som de skulle förlora på tid innan draget gjordes.

Teimour pressade i tidsnöden och hade ett kungsangrepp men Alireza kunde undkomma faran genom dragupprepning. Man kunde tydligt se hur lättade spelarna var över avslutet och det kom ett leeende samtidigt med handskakningen.

Analys direkt efter det långa partiet. Foto: FIDE/ Stev Bonhag

Så fort protokollen var undrskrivna satte spelarna igång att analysera och diskutera partiet. Till kommentatorernas förvåning som direkt ställde frågan i sändningen. ” Hur orkar man prata efter att ha spelat i sju timmar ? ”

Ställning efter rond 8

Bild hämtad från hemsidan på Chess.com

Ett spännande möte i rond 9 blir naturligtvis Fabiano Caruana som vit mot Ian Nepomniachtchi. Ett viktigt parti för dem båda. Frågan är hur Fabiano kommer att reagera efter förlusten och vad han har för strategi. Ian är säkert nöjd med remi men är Fabiano det tro..

Ett annat spännande möte blir det mellan Hikaru Nakamura som svart mot Teimour Radjabov.

Lottning och resultat Live, kl 15.00 Revenge is sweet. Nakamura analyserar