Ian Nepomniachtchi upp i ensam ledning

Publicerad 21 juni, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Alireza Firouzja sträckar fram handen och ger slaget förlorat i partiet mot Ian Nepomniachtchi. Foto: FIDE/Stev Bonhage

Efter fyra ronder gick Ian Nepomniachtchi upp i ensam ledning efter vinsten mot Alireza Firouzja. Ett möte som säkert många sett fram emot med spänning, men faktum var att det var Ian som dominerade partiet helt och hållet.

Alireza som svart gjorde ett tvivelaktigt löpardrag i femtonde draget för att sedan byta av vits löpare på f1 vilket inte alls var bra. Ställningen var svårspelad och springarflytten till d6 några drag senare gjorde inte saken bättre. Ian tog sina chanser med full kraft och släppte aldrig greppet. Efter den snygga avslutningen gav Alireza upp några drag innan matt.

Partiet går att spela igenom här nedan:

Det var en tung förlust för Alireza. Speciellt med tanke på att han har stått på förlust i sina två tidigare svarta partier. Visserligen klarat sig undan med blotta förskräckelsen och klarat remi. Emellertid kom nu en förlust i det tredje svarta partiet. Inget bra tecken och det blir intressant att se hur han hanterar detta i resten av turneringen.

De andra partierna var alla jämna och slutade remi. Ett tag såg det ut som Ding skulle få sin första vinst som vit mot Fabiano Caruana. Ding hade en viss press och bonde mer i ett tornslutspel. Ställningen var dock remi och till sist gav Ding upp vinstförsöken och spelarna enades om remi.

Ställning efter fyra ronder

Bild hämtad från hemsidan på chess.com

Lottning för rond fem finns att ta del av på länken nedan. Ett möte att se fram emot är Hikaru Nakamura som vit mot Ian Nepomniachtchi.

Lottning och resultat Live, kl 15.00 Hikaru Nakamura analyserar sitt parti i dagens rond