Ian Nepomniachtchi undkom faran – fortfarande i ensam ledning

Publicerad 28 juni, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Bild hämtad från sändningen på chess.com . Nepo sitter vid brädet och visar tydligt att han har svårigheter och motståndaren Fabiano Caruana som har fått in sin preparation och har bra ställning har lämnat brädet i väntan på motståndarens drag.

Toppmötet i nionde ronden av Kandidatturneringen mellan ledande Ian Nepomniachtchi och jagande Fabiano Caruana såg tidigt ut som det skulle bli det som publiken förväntade sig. Spänningen startade direkt i spelöppningen som blev Petrov defense eller ryskt försvar. Både spelarna är kända vara experter i den öppningen och självklart undrades vad de skulle ha att komma med.

Det blev en spelöppningsbomb förberedd av Fabiano som fick Ian att börja tänka direkt. Ett drag som bara spelats en gång tidigare nämligen 11. Sh4.

Det uppkom ett oerhört komplicerat mittspel där Fabiano kunde ha fått en ställning med stor fördel om han spelet rätt drag i ett viktigt läge. Ett starkt drag hade nämligen varit 24. Lf1 med idén att springaren på d6 blir låst att hålla rutan c4 för att undvika en besvärlig schack. Istället avvecklades spelet och ett tag såg det ut som Ian kunde komma bättre. Den senare var dock nöjd med remi och spelet styrdes in i dragupprepning.

En stor chans för Fabiano som i efterintervjun inte riktig kunde säga vad som gick fel.

Partiet går att spela igenom här nedan.

Hikaru Nakamura hade svart mot Teimour Radjabov och fick tidigt en besvärlig ställning. Hikaru sade själv att han försökte skapa obalans och inte spelade helt sunt. Han uttryckte samtidigt beröm till Teimour för många fina drag i partiet. Teimour fick nu sin första vinst i ett långparti efter lång tid. Han har nämligen inte vunnit ett parti mot 2019 men nu var det dags

Partiet här går att spela igenom här nedan.

Alireza Firouzja tog sin första vinst i turneringen som vit mot Richard Rapport. Det blev ett kungsangrepp som avgjorde partiet.

Även Ding fick sin första vinst som vit mot Jan- Krzysztof Duda

Ställning efter rond 9

Bild hämtad från hemsidan på chess.com

I rond tio har ledaren Nepo vit mot Radjabov. Jagande Caruana har svart mot Duda.

Lottning och resultat Live, kl 15.00 Nakamura analyserar sitt parti i dagens rond