Ian Nepomniachtchi leder med vad som tycks som ointagligt försprång

Publicerad 30 juni, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Remi och handskakning och ett steg närmare för Nepo. Foto: FIDE Stev Bonhage

Tio ronder har nu passerat i Kandidatturneringen och turneringens andra halvlek har tagit en ny karaktär. Medan ledande Ian Nepomniachtchi befäster sin ställningen genom remier har det övriga fältet startat att vinna mot varandra.

Först ut i ronden var just Nepomniachtchi som hade vit mot Teimour Radjabov. Partiet var jämnt och mynnade ut i ett slutspel med olikfärgade löpare som slutade remi.

Fabiano Caruana som har varit den som länge jagat ledaren fick se sig besegrad av Jan-Krzystof Duda. Det var Dudas första vinst i turneringen och även hans första vinst mot Caruana i ett långparti.

Här nedan går det att spela igenom partiet. Ett parti där Fabiano valde att ta stora risker som svart.

Hikaru Nakamura spenderade fridagen med att streama för sina supportrar och spela blixt. Det kanske var bra med tanke på att han vann övertygande mot Alireza Firouzja som vit . Emellertid kan man påpeka att även här tog svart precis som förra partiet stora risker med sitt spel. Alireza vann visserligen kvalité men vits starka springare på f5 avgjorde partiet.

Ding hade svart mot Richard Rapport. Ett snyggt angreppsparti av Ding som mynnade ut i ett vunnet slutspel. Ding som nu kommit igång och vunnit två partier i rad i turneringen var mycket nöjd efteråt. Menade på att han i princip spelade perfekt i hela partiet.

Aktuell ställning ser vi nedan.

Bild hämtad från hemsidan chess.com

Kommer Nepo att kunna hålla sin ledning eller kommer något sensationellt att hända.. Frågan kom i efterintervjun vilket parti han var mest nöjd över. Svaret kom direkt från Nepo som menade på att mest nöjd skulle han vara om turneringen nu var över.

Lottning och resultat Live, kl 15.00 Nakumura analyserar sitt parti i dagens rond.