Ian Nepomniachtchi behåller sin ledning trots heroisk insats av Richard Rapport

Publicerad 26 juni, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Richard Rapport ville spela på vinst till varje pris i mötet med Nepo och avböjde möjligheten till dragupprepning. Foto: FIDE/ Stev Bonhag

Nu är vi inne på andra halvlek i Kandidatturneringen. Med sju ronder kvar att spela är det tydligt att det är två spelare det handlar om, Ian Nepomniachtchi och Fabiano Caruana.

Helt klart är deras motståndare försökte stoppa dem men ingen av dem lyckades.

Richard Rapport som vit mot Ian Nepomniachtchi gjorde en heroisk insats då han verkligen visade att han ville vinna till varje pris. Istället för att acceptera remi och den erbjudna dragupprepningen gick han i en variant där han kom sämre. Det gick inte mot Ian som verkligen har visat vilken form han är i. Ännu en vinst för Ian som behåller ledningen efter ännu en övertygande vinst.

Partiet går att spela igenom här nedan:

Fabiano Caruana hade vit mot Teimour Radjabov. Teimour har haft en tuff turnering och faktiskt inte vunnit ett långparti sedan 2019. Han spelade också väldigt riskabelt mot Fabiano. En ovanlig variant i Sicialianskt som Fabiano – med tanke på den goda teoretiker han är- inte hade några problem att bemöta. Senare valde svart att göra lång rockad som var ett riktigt riskabelt val. Det blev ett långt parti men Fabiano hade hela tiden kontroll och vann så småningom partiet.

Även detta parti går att att spela igenom här nedan:

Mötet mellan Jan-Krzysztof som vit mot Hikaru Nakamura slutade remi. Hikaru försökte göra ställningen mer dynamisk men kändes som Jan- Kryzztof valde att spela mer på säkerhet.

Partiet mellan Ding och Alireza slutade också remi och även där kändes det som spelarna valde att spela säkert.

Det är många spelare som ännu inte har vunnit ett enda parti i turneringen. Få som om det ändras när vi går in i andra halvlek.

Ställning efter sju ronder

Bild hämtad från hemsidan på Chess.com

Ian fick frågan igår i efterintervjun hur han skulle ställa sig om världsmästaren Magnus Carlsen inte skulle vilja ställa upp i en VM-match. Det har ju väckts sådana spekulationer efter uttalandet från Magnus att den enda han kan tänka sig att möta är Alireza Firouzja. På den frågan svarade Ian både artigt och bestämt att det var inget han tyckte han skulle tänka på i detta läge.

Turneringen är inte över och det är sju ronder kvar. Mycket kan självklart hända. Lottningen visar att ledaren har vit mot Ding i nästa rond. Ett annat intressant möte är Nakumura som vit mot Caruana.

Lottning och resultat Live, kl 15.00 Nakumura analyserar sitt parti i dagens rond.