Tre ronder återstår – vilka åtta spelare kommer att gå vidare

Publicerad 22 maj, 2022 av Susanna Berg Laachiri

16 spelare i turneringen och åtta av dessa går vidare. Vilka blir det ? Svaret vet vi efter de återstående tre ronderna. Bild från sändningen på Chess 24.

Tre ronder återstår av Chessable Masters för att åtta spelare ska kvalificera sig till vidare spel. Efter gårdagens fyra ronder fick turneringen en ny ledare, nämligen Anish Giri, efter övertygande spel och vinster.

Nils Grandelius mötte Eric Hansen som svart i rond nio. Ställningen var i princip jämn men en felaktig springarmanöver till c6 i drag 28 av Nils gjorde att vit fick igång ett vinnande kungsangrepp.

Partiet går att spela igenom här nedan.

I ronden efter väntade Shakhriyar Mamedyarov som svart. Partiet var länge jämnt men i tidsnöden blev en farlig fribonde i kombination med attack från lätta pjäser förödande för vit och Nils fick ge upp partiet.

I rond 11 hade Nils svart mot Jorden Van Foreest. Nils fick tidigt en bekväm ställning som svart och kunde bara förstärka sin ställning mer och mer och så småningom blev det pjäsvinst. Emellertid slutspel och lite bönder och ett tag undrade man som åskådare om vit skulle klara att hålla remi. Det var dock inga problem för Nils att pressa och vinna detta. Ett bra parti och en viktig seger!

Här visar Daniel King i sändningen från Chess 24 hur Nils är på väg att vinna partiet genom att manövrera kungen till c4.

I dagens sista rond hade Nils vit mot turneringens yngsta deltagare, Mishra Abhimanyu. Ett parti som var jämnt och balanserat och spelarna enades om remi efter 41 drag.

Eric Hansen vann mot Nils i rond nio. I ronden efter råkade han för en smärtsam vändning i sitt parti mot Praggnanandhaa. Med 27 sekunder kvar på klockan väljer Eric fel väg i ställningen nedan. Det rätta hade varit att spela 57. Kxc5 och ställningen är lätt remi och fribonden kan stoppas. Nu blev det emellertid plötsligt ett annat scenario.

En tuff förlust för Eric som dessutom hade stått på vinst tidigare i slutspelet.

Mycket uppmärksamhet riktades, och fann säkert även förväntan, över sista rondens möte mellan världsmästaren Magnus Carlsen och Yi Wei. Magnus Carlsen var av allt att döma på humör att exprimentera och öppnade med 1. h4. Draget diskuterades livligt i kommentatorsstudion och Daniel King menade på att draget inte är så dåligt som det ser att vara. Öppningsdraget till trots fick Magnus vinnande spel som vit. Ett intressant tornslutspel dök upp som så småningom slutade remi. Det fanns dock en vinnande manöver som var i form av en studie. En datoranalys och som det brukar vara inte var så lätt att se för det mänskliga ögat.

Aktuell ställning inför de tre sista ronderna ser vi här nedan.

Aktuell ställning hämtad från hemsidan på Chess 24.

Nils Grandelius ligger oförändrat på plats elva. Aryan Tari har efter en tuff start åkt upp ordentligt i tabellen. Endast tre ronder återstår men desto viktigare ronder då mycket står på spel.

Livesändningen går att följa idag från 18.00. Nils har i rond 13 svart mot Sam Shankland.

Livesändning Så spelas turneringen