Nils Grandelius tar sig fram i tabellen

Publicerad 21 maj, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Här ser vi Nils Grandelius i femte rondens parti mot Pentala Harikrishna. Nils kunde ha fortsatt pressa med bonde mer men hade lite tid på klockan och spelarena enades om remi. Vi ser också kommentatorn stormästaren Daniel King från sändningen på Chess 24.

Åtta ronder har nu spelats i Chessable Master. Sju ronder återstår där det kommer att avgöras vilka åtta spelare som går vidare till fortsatt spel.

Nils Grandelius hade svart mot Pentala Harikrishna i rond fem och pressade större delen av partiet. En del avbyten gjorde att partiet tog en remiartad karaktär. Nils kunde ha fortsatt pressa med bonde mer men hade dålig tid och spelarna enades om remi. Partiet går att spela igenon här nedan.

I andra ronden hade Nils vit mot Gawain Jones. Det blev vinst för Nils som fick avsluta med en trevlig finess och vinna damen. En viktig vinst för Nils som åkte upp ordentligt i tabellen.

Här nedan går det att spela igenom vinstpartiet.

I rond sju slutade partiet mellan Nils och David Anton Guijarro remi efter stabilt och jämnt spel från båda sidor.

I dagens sista rond väntade en av turneringens toppspelare för Nils. Nämligen Liren Ding från Kina . Nils som vit styrde in spelet i en öppning han känner till väl. Nils hade sedan inga problem i partiet som så småningom slutade remi. Ett bra parti av Nils.

Andra dagens stora samtallsämne var naturligtvis världsmästarens Magnus Carlsens förlust mot unga Pragg. Det var dessutom den andra förlusten mot just denna spelare på kort tid. Magnus missade att Pragg kunde utföra en taktisk pjäsvinst och förlorade partiet i remiställning.

Pragg var ganska samlad och återhållsam i sin intervju i norska studion efter partiet. Det märktes att även om han var glad över segern, så menade han på att partiet trots allt var remi. Det blir självklart intressant att följa Pragg i resten av turneringen och se hur han kommer att lyckas.

Ingen rolig förlust för Magnus men han ligger fortfarande i toppen av turneringen. I partiet mot turneringens yngsta deltagare Mishra Abhimanyu visade han både sin stora förståelse och varför han är värlsmästare.

I en lika ställning spelade han ett drag, 29. Lc2, med mer gift än vad det såg ut att vara och se hur fint partiet avslutades.

Aktuell ställning efter åtta ronder ser vi här nedan.


Vi har fortfarande Yi Wei i ensam ledning. Två ligger Magnus Carlsen tillsammans med David Anton. Som vi ser tog Nils några kliv upp i tabellen efter sin vinst . Man kan också notera att Jorden Van Foreest låg sist i tabellen med en poäng efter första dagens spel men just nu befinner sig bland de åtta bästa.

Rond nio startar 18.00 och där har Nils Grandelius svart mot Eric Hansen.

Livesändning Så spelas turneringen