Nils Grandelius i spännande parti mot världsmästaren

Publicerad 20 maj, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Bild från sändningen från Chesss 22 där Nils Grandelius har vit mot Magnus Carlsen. I ställningen ovan är det lika spel enligt datorn men i praktiken visade sig ställningen svår att hålla och Nils förlorade. Ett intressant och spännade parti där Nils inte var chanslös.

De fyra första ronderna har passerat av Chessable Masters där världseliten möter varandra i ett intressant startfält.

Glädjande nog har som tidigare berättas har vår bästa svenska spelare Nils Grandelius blivit inbjuden.

Nils fick i första ronden ha vit mot Anish Giri. Det blev ett parti som i princip var jämnt och balanserat från början till slut. Partiet mynnade ut i ett bondeslutspel där spelarna enades om remi.

Partiet går att spela igenom här nedan.

I andra ronden hade Nils svart mot Tari Aryan. Även det ett jämnt parti trots bonde under i tornslutspel för Nils Emellertid hade det kunnat sluta illa. I drag 40 blev ställningen riskabel, och förlustfara för Nils om Tari hade spelat det starka 41. Td8 och vits fribonde blir svår att stoppa. Vit valde ett annat drag och partiet slutade remi.

Partiet går att spela igenom här nedan:

I tredje ronden var det dags för dagens stora händelse. Nämligen mötet med världsmästaren Magnus Carlsen. Nils som vit fick ganska snabbt besvärligt spel i öppningen och kom sämre. I drag 15 kunde Magnus ha spelat 15. – Lh3! som helt slår sönder vits ställning. Istället valde svart 15. – b6 och Nils fick chans att komma in i matchen igen.

Det var en balanserad ställning men väldigt dynamisk, och i praktisk spel mer lättspelad för svart. Vit fick kämpa med en besvärlig kungsställning. Tidsnöd och några felaktiga beslut ställde till det ytterligare för Nils, som så småningom förlorade partiet. Ett spännande parti och Nils var som sagt inte chanslös från att ta poäng.

Partiet går att spela igenom här nedan:

I den fjärde och dagens sista ronden hade Nils vit mot Indiens 16-årige stjärnspelare Praggnanandhaa. Pragg – som han för enkelhetens skull brukar kallas – har låtit tala om sig mycket på senaste tiden med bra resultat. Många väntar med spänning på vad han kan åstadkomma i denna turnering.

Detta parti såg tidigt ut att luta mot remi, och det blev också följdriktigt resultatet. Spelarna enades om remi i ett slutspel med olikfärgade löpare.

Här nedan går det att spela igenom detta parti:

Idag spelas rond 5 – 8 och nedan ser vi den aktuella ställningen i turneringen efter fyra ronder.

Bild från hemsidan på Chess 24.

Som synes är det viktigt att vinna partier för att få fart i turneringen då varje vinst ger 3 poäng och remier i sin tur ger ett poäng.

Leder gör 22-årige Wei Yi från Kina tätt följd av Ding Liren, Anish Giri och Magnus Carlsen.

I toppen ser vi också turneringens yngsta deltagare blott 13 -årige Abhhimanyu Mishra som imponerade i gårdagens spel. Kunde blivit ännu mer poäng då han hade en vunnen ställning mot Ding Liren men gjorde ett misstag och förlorade partiet.

Nils startar andra dagens spel med svart mot Pentala Harikrishna från Indien.

Livesändning Så spelas turneringen