Ding Liren och Praggnanandhaa gick vidare till final

Publicerad 25 maj, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Liren Ding t.v och Praggnanandhaa t.h tog sig vidare till finalen och får nu möta varandra. Två glada spelare efter all spänning och dramatik i semifinalen. Bild från sändningen i norska studion under segerintervjun.

Det blev inte helt oväntat både dramatik och spänning i semifinalerna i Chessable Masters som avgjorde vilka spelare som skulle gå vidare.

Matchen mellan Liren Ding och Magnus Carlsen startade med tre remier. Sedan vann Ding det fjärde partiet och avgjorde därmed matchen och tog sig till finalen.

Välspelande partier från bådas håll. Emellertid i sista partiet gjorde Magnus några misstag och Ding var obönhörlig. Ett strategiskt mästerverk som går att spela igenom här.

Den andra semifinalen mellan Anish Giri och Praggnanandhaa kom att bli en riktig rysare. Första partiet slutade remi. I andra partiet tog Praggnandhaa en övertygande vinst som vit.

En imponerande vinst av Praggnanandhaa som därmed fick ett viktigt övertag i matchen. Anish Giri satsade på vinst för fullt i påföljande parti som vit. Han såg också ut att lyckas bra i ett förkrossande angrepp och överlägsen ställning. Ett tag såg det helt slut ut för Praggnandhaa som emellertid försvarade sig bra. Anish hittade inte den rätta vinnande fortsättningen.

Partiet mynnade i ett ställning som var balanserad enligt datorn men mer lättspelad för vit i praktiken. Emellertid låste vit självmant in sin kung på kungsflygeln i något som nästan såg ut som självmatt. Kunde faktiskt ha blivit det om inte Praggnandhaa missade det vinnande 57. – Tc2. Med lite tid på klockan valde han istället att skapa en ointaglig fästning och partiet slutade remi.

Ett fantastiskt spännande parti som går att spela igenom här nedan.

Efter det var Anish Giri i den situation att han måste vinna för att hålla sig kvar i matchen. Anish satsade åter igen på angrepp och denna gång lyckades han. En vacker mattbild avslutade partiet.

Därmed var matchen oavgjord och särpel väntade i form av två blixtpartier. Praggnanandhaa vann det första partet. I andra partiet räcket det med remi. I ett vunnet slutspel för Praggnanandhaa enades spelarna om remi.

Med det var den andra spelaren i finalen klar och det blev Praggnandhaa.

Många hade säkert förväntat sig Anish Giri och Magnus Carlsen i finalen och självklart var detta överraskande. Även också tråkigt när världsmästaren inte går vidare till fortsatt spel. Emellertid var det en kamp mellan världsettan och världstvåan. Som tidigare har påpekats är det små marginaler det handlar om i snabbschack.

En större överraskning att unga blott 16 åriga Praggnanandhaa gick vidare till final. Speciellt efter den formtopp som Anish visat och gårdagens förlust var den första för honom under hela turneringen. En oerhört stark prestation av Praggnanandhaa!

Det var en mycket glad Liren Ding vi fick se under efterintervjun i norska studion. Det här var också första gången han har kommit till final i Champions Chess Tour. På frågan om vem han helst ville möta i finalen – vid det tillfället var den andra matchen ännu inte avgjord – blev svaret just Praggnanandhaa. Ding menade på att det inte mötts så många gånger och en spelare på stark uppgång med underhållande schack.

Lika glad var Praggnanandhaa när han i sin tur blev intervjuad. Glad men trött får man säga. Klockan var också hav två natten lokal tid och det visade sig dessutom att Praggnandhaa skulle sätta sig i skolbänken för sin examen tidigt nästa morgon.

En intensiv dag minst sagt med tanke på finalmatchen mot Liren Ding som väntar senare på kvällen. På frågan om han helst ville klara examen eller vinna mot Ding kom svaret direkt och utan tvekan. ” Jag vill vinna mot Ding.”

Finalen består av två macher och startar idag 18.00 och andra matchen imorgon samma tid.

Resultat semifinaler

Livesändning