Isak Storme säkrade IM-titeln

Publicerad 30 maj, 2022 av Axel Smith

Avgörande vinsten mot Peter Thorsbro. Foto: Jan Rosenberg.

Efter två avslutande söndagsremier vann Isak Storme (Lunds ASK) IM-gruppen i Frederica Chess (Danmark). Därmed kan han titulera sig Internationell Mästare.
– Det känns mycket kul att bli IM! säger han till schack.se. Det har varit ett mål sedan 2020.

Då studerade Storme på schacklinjen vid det norska toppidrottsgymnasiet NTG. Som NTG-elev tog han sina första två IM-normer, dels i Portugal och dels i den norska Elitserien. Efter ett år i hemstaden Göteborg flyttade han hösten 2021 till Lund för universitetsstudier i ekonomi och bytte då från moderklubben SS Manhem till LASK. Att han senare blev medlem i den dansk klubben Hillerød öppnade för inbjudan till Frederica.
– Jag fick en plats efter ett sent återbud. Det var ett enkelt beslut att åka till Jylland!

Som svart spelade Storme solida remier, som vit radade han upp ettor.
– Kanske var andra ronden mot Rogvi Egilstoft ett nyckelparti. Skarpt spel där jag inte hade full kontroll.
Så här såg det ut:

Stormes partier blir ofta röriga med okonventionella öppningar och spel på initiativet.
– Men här tror jag inte att jag stod på förlust i något parti, vilket är högst ovanligt när jag spelar.

De två avslutande remierna mot två IM-kolleger (numera!) blev en defilering. Den topprankade ukrainaren Egor Bogdanov var måhända trött efter att ha spelat mer eller mindre konstant sedan februari, Jens Ove Fries Nielsen missnöjd efter en dålig turnering. Han hade tre identiska remipartier, ett med vit och två med svart.

När två ronder bytte plats av logistiska skäl fick topprankade Egor Bogdanov fyra raka vitpartier.

Isak Storme är den tredje NTG-svensken som blivit IM de senaste åren, efter Milton Pantzar och Ludvig Carlsson. Och det är inte bara schackkunnandet han tagit med från Oslo. I Lund har han blivit tagen för norrman.
– Jag håller kontakten med flera svenskar från NTG, däribland Milton och Ludvig. Det är ofta roligare att träna med någon annan.
– Jag kollar dock en hel del på schack och spelar på internet, men jag kan inte påstå att jag tränar strukturerat.

Vad är planen framöver?
– Jag har inga särskilda ambitioner. Tidigare sa jag att jag skulle pensionera mig när jag blivit IM, men kanske ändå inte … Jag trivs i LASK, med bra verksamhet och flera starka spelare, men vi måste kunna bli bättre än fyra i Elitserien!