Ding Liren tog hem segern i finalen av Chessable Masters

Publicerad 28 maj, 2022 av Susanna Berg Laachiri

En lättad och glad Ding Liren i segerintervjun i norska studion efter att ha vunnit finalen i Chessable Masters.

Det blev en mycket välspelad, spännande och dramastisk final mellan Ding Liren och Praggnanandhaa i Chessable Masters. Finalen spelades som två matcher under två dagar med samma koncept som tidigare dvs bäst av fyra.

Första matchen i onsdags slutade med en avslutande seger för Ding och därmed vinst i första matchen.

Andra matchen ägde rum dagen efter. Kanske trodde många att Ding skulle upprepa och vinna komfortabelt mot sin unga motståndare. Så visade sig inte alls bli fallet, utan det blev en jämn match där segern ingalunda var given på förhand.

Första partiet var ett jämnt parti som slutade remi efter ha mynnat ut i ett tornslutspel. I matchens andra parti uppkom också ett tornslutspel men detta förde Praggnandhaa mycket snyggt och övertygande till vinst.

Därmed försprång i matchen. Tredje partiet var ett mycket välspelad och dynamiskt parti med ömsesidiga chanser. Ett långt parti som slutade remi. I fjärde partiet blev det också tornslutspel och även det med remi som resultat.

Med detta stod det lika då båda spelarna vunnit varsin match och tiebreak väntade nu i form av två blixtpartier.

Första blixtpartiet kom att bli ett riktigt spännande parti. Ding som svart spelade hårt på vinst och kom sämre. Speciellt när Praggnanandhaa kontrade med ett drag som Ding inte räknat med. Han hotade nämligen damen med att flytta sin löpare till d5. Praggnanandhaa svarade blixtsnabbt med en snygg taktisk finess genom att slå bonden på e4 och mothot på motståndarens dam. Det rubbade Ding rejält vilket han tydligt visade i ansiktsuttrycket under sändningen.

Här ser vi hur Ding överraskas av den taktiska finessen 30. Lxe4 . David Howell kommenterar sändningen i norska studion.

Partiet kom in i ett slutspel där Praggnanandhaa hade en överlägsen ställning. Det såg ut som han skulle vinna med farlig fribonde och aktiv kung. Ding gav sig inte utan kämpade och partiet slutade remi.
Hela partiet går att spela igenom här nedan:

En makalös räddning av Ding och självklart en stor besvikelse för Praggnanandhaa.

Nu väntade andra blixtpartiet. Även här spelade Ding hårt på vinst och kom sämre i öppningen men redde ut problemen och vann bekvämt med löparpar och starka fribönder. Därmed var Ding Liren vinnare av hela turneringen! Man kunde tydligen se i sändningen direkt efter partiet hur glad han var.

För Praggnanandhaas del kom han till intervjun i norska studion samlad och lugn men mycket besviken. Han var arg på sig själv att han missat vinst i första blixtpartiet. Samtidigt kunde han ju inte neka till att han gjort både en fantastisk match och prestation. Samtidigt som han brottades med både tidskillnad och examen. Hur många har en examen samtidigt som man slåss med stormästare från hela världen .. Den gick dessutom bra för Praggnandhaa som klarade både examen och en andraplats i hela turneringen. Imponerande och även om besvikelsen fanns där så kom det ett leende.

Tills sist kom det ett leeende i segerintervjun i norska studion. Makalöst spel av Indiens 16-åriga stjärnskott.

Sedan mötte vi en glad Ding i segerintervjun. Märkbart trött men mycket glad. Ding har ju också fått kämpa med tidsomställning – även myggor som vi har sett i en del sändningar – och partierna började tolv på natten för hans del.

I intervjun nämnde Ding att detta var den starkaste onlineturnering han någonsin vunnit. På frågan vad han hade att säga om sin unga motståndare och vad han tyckte om hans spel spred sig ett varmt leeende över ansiktet och det märktes att han verkligen menade vad han sade. ” Det var som att möta en stormästare på mycket hög nivå.”

En bra sammanfattning av matchen som helhet då den verkligen var välspelad med många intressanta partier.

Nu väntar Kandidatturneringen i mitten på juni för Ding Liren. Fram till dess ska han ta det ganska lugnt. För precis som han sade i intervjun. ” Man kan inte bara studera schack utan viktigt att även koppla av. “

Resultat finalen

Bild över resultatet i finalen hämtad från hemsidan på Chess 24.