Dags för semifinaler – spännande möten väntar

Publicerad 24 maj, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Turneringen börjar närma sig slutfasen i att kora en vinnare. Vilka spelares namn kommer vi att se i de för närvarande tomma rutorna under finalen? Efter dagens semifinaler vet vi svaret. Helt klart är att det kommer att bli spännande möten att se fram emot.

Endast fyra spelare återstår, av de från början 16 spelarna, i Chessable Masters efter gårdagens kvartsfinaler.

Anish Giri mötte Aryan Tari och hade inga problem i sin match. Styrde bekvämt till seger med två vinster och en avslutande remi. Reglerna för dessa matcher är bäst av fyra. Därmed gick Anish Giri vidare till semifinal.

Magnus Carlsen inledde med vinst mot David Anton. Det andra partiet slutade remi.

I tredje partiet gjorde Magnus några drag som gav motståndaren det bättre spelet men Magnus redde upp det hela ganska snabbt. Man trodde i kommentatorsstudion att han skulle satsa på angrepp i ställningen, men Magnus bytte ned till ett tornslutspel. Såg först ut som remi – men värlsmästaren – som vi är också är vana vid – demonstrerade sin skicklighet i sådana ställningar och vann partiet.

Partiet går att spela igenom här nedan.

Matchen mellan Liren Ding och Shakriyar Mamedyarov blev spännande. Mycket beroende på att Shakriyar är en djärv spelare och sin vana trogen tog stora risker. Ding sade själv i efterintervjun att han kände sig nervös under partierna. Emellertid verkade det som han hade full kontroll under matchen och gick vidare till semifinalen.

Dagens hjälte måste bli Praggnandhaa bli i sin match mot Yi Wei. Det blev två vinster direkt i övertygande stil för Indiens unga stjärna. I tredje partiet räckte det därmed med remi för att gå vidare. Praggnandhaa hade svart och fick en säker och bra ställning. Emellertid gav han sig på jakt efter en h-bonde och missbedömde faran i att motståndaren fick skapa ett farligt mattnät.

Yi Wei fick in ett vackert och avgörande slutdrag.

Sista partiet kom att bli en riktig rysare och mästerligt spelat av Praggnandhaa som vit. Med endast 46 sekunder kvar på klockan gjorde han en fin avvecklingsmanöver samtidigt som han skyddade sin kung effektivt. Som Praggnandhaa nämnde i efterintervjun kändes det nervöst att spela med så utsatt kungsställning med lite tid. Han nämnde också att hans strategi var att själv satsa på kungsangrepp. Det lyckades han med effektivt. I slutställningen fick Yi Wei välja på att antingen bli matt eller remischackar.

En imponerande insats av Praggnandhaa som därmed säkrade semifinalplatsen med denna remi. Han får dessutom – precis som Liren Ding från Kina får göra – brottas med tidszonen. När detta parti avslutades var klockan halv två på natten eftersom Indien har en tidskillnad på tre och en halv timme.

En tufft resultat för Yi Wei som därmed inte tog sig vidare. Yi Wei har sällan visat några känslouttryck under partierna men denna gång kunde man se en skakning på huvudet under slutfasen av sista partiet. Självklart en besvikelse för den kinesiska spelaren som var omtalad som en av favoriterna innan tävlingen.

Nu väntar mycket spännande semifinaler att se fram emot. Världsettan mot världstvåan, dvs Magnus Carlsen mot Liren Ding.

Anish Giri som verkar ha storform just nu, med självförtroendet på topp och varit väl förberedd inför alla sina partier, får möta Praggnandhaa. Praggnandhaa som i sin tur har visat en vilja av stål och hur fast besluten han är att lyckas i denna turnering.

Hur kommer det att gå? Det är bara att ta plats på åskådarbänken inför dagens sändning 18.00.

Resultat kvartsfinaler

Livesändning