Anish Giri vinnare i grundomgången – nu väntar kvartsfinaler

Publicerad 23 maj, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Anish Giri behöll sin ledning och slutade som ensam vinnare av grundomgångens spel. På bilden ser vi Anish t.h höja handen i segertecken efter det spännande och uppseendeväckande partiet mot Yi Wei. På bilden har Anish precis spelat det stilla draget Kh8 och Yi gav upp då det inte fanns något försvar mot hotet Dh4. Bild från sändningen på Chess 24 med Tania Sachdev som kommentator.

Anish Giri slutade som ensam vinnare efter grundomgångens spel med ett poäng före Magnus Carlsen.

Dag fyra bestod av viktiga ronder där man som åskådare kunde känna nerver och spänning under partierna. Partiet mellan Anish Giri och Yi Wei som nämns i denna artikels rubrikbild kom att bli både underhållande och spännande med ömsesidigt angrepp.

Nils Grandelius hade svart i rond 13 mot David Shankland. Nils hamnade illa till i angrepp med olika rockadställningar men fick en snygg vändning i partiet och plötsligt fart på sitt eget angrepp. Det blev mycket beröm i kommentatorsstudion för det snygga spelet. En fin seger för Nils.

Bild från sändningen på Chess 24 där NIls för sitt parti till vinst. Man kan notera svarts fina ställning och tornet som snabbt kom i spel från a8 till c6, Vit fick det svårt och förlorade så småningom partiet.

I nästa rond hade Nils vit mot Santhos Vidit. Nils pressade och fick en bekväm ställning men kom i tidsnöd. I en ställning som borde sluta remi, men dock ganska svårspelad, gick Nils fel. Svart fick en vinstställning och Nils förlorade partiet.

Här går det att spela igenom partiet.

I sista ronden väntade Yi Wei som vit för Nils. I en svårbedömd ställning med ömsesidig tidsnöd gjorde Nils en missbedömning med 37. – Th4. 37. – Sc4 hade istället varit intressant och partiet kanske fått en helt annan utgång. Nu fick istället vit lätt spel i tidsnöden och vann partiet.

Här nedan går det att spela igenom partiet.

Med det slutade Nils på 16 poäng totalt som inte räckte för att gå vidare. Tråkigt för Nils som hade det som målsättning men han var inte så långt ifrån ändå. Snabbschack handlar om att ha marginalerna på sin sida samt lite tur på vägen. Så blir det kanske vid nästa gång i dessa sammanhang. Sammanfattningsvis kämpade Nils bra och bjöd på många fina och underhållande partier!

I rond 14 måste rondens vackraste parti vara denna slutspelsbehandling i mötet mellan Pentala Harikrishna och Mishra Abhimanyu. Den intressanta ställningen ser vi här nedan.

Kommentatorerna menade att det måste finnas ett sätt för att få springaren till d4 och att det skulle vara nyckeln till vinsten. Dock ser det omöjligt ut menade de. Finns det något sätt? Svaret kom på ett övertygande sätt från Pentala Harikrisha som var vid draget.

Magnus Carlsen kom som sagt tvåa efter Anish Giri. Han berättade i efterintervjun i norska studion att han var besviken på sitt spel. Magnus har ju också i många intervjuer uttryckt hur viktigt det är för honom att vinna de turneringar han ställer upp i.

Slutliga resultatet från grundomgången.

Lottning för de åtta spelare som gick vidare till kvartsfinalerna. Imorgon väntar semifinaler.

Intressanta möten som vi kan se. Livesändningen går att följa från 18.00 dagens datum.

Livesändning