Segerfattiga EM-dagar för svenskarna

Publicerad 5 april, 2022 av Ingemar Falk

De två senaste ronderna har inte sett några svenska framgångar. Inför onsdagens elfte och sista rond i mästerskapet i Slovenien är Nils Grandelius med sin 72:a plats högst placerad av de blågula spelarna.

Erik Blomqvist har haft tuffa ronder på slutet i EM. Foto: ŠZS/Luka Rifelj

Nils Grandelius har tagit sex poäng och kan vid seger i slutronden komma upp i sju poäng – samma summa som han hade i senaste EM i Reykjavik. Då räckte det till en 27:e plats – men i Slovenien består startfältet av 150 fler spelare. Grandelius som kom till EM som rankad elva med elotalet 2663 kan i bästa fall hamna kring topp 50.

Det visar också hur hård en EM-turnering med över 300 spelare är, där man behöver ha flyt hela vägen för att nå en topplacering. Något som Nils Grandelius verkligen lyckades med 2019 när han tog EM-silver på 8,5 poäng.

I tisdagens parti mot Lika Budisavljevic (2519), Serbien hade Grandelius fint överläge. Budisavljevic fick emellertid praktiskt motspel efter ett kvalitetsoffer och krånglade sig ur svenskens vinstgrepp:

Erik Blomqvist var ett tag uppe och nosade på en fin placering, men tre raka förluster har grusat förhoppningarna. Blomqvist ligger på 195:e plats inför onsdagens avslutning.

Med en rond kvar delas ledningen av Matthias Bluebaum (2642), Tyskland och Gabriel Sargissian (2681), Armenien. Båda har tagit 8 poäng.

Live, sista ronden, kl 15.15