Rykten om att FIDE-presidenten suttit i husarrest

Publicerad 14 april, 2022 av Ingemar Falk

FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj. Foto: FIDE

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har intresset växt vad som sker med den ryske FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj.

Tvärtemot andra idrotter har FIDE tillåtit ryska spelare att delta i internationella turneringar – fast då under FIDE-flagg. Men enligt Leonid Nevzlin ska Dvorkovitj suttit i husarrest sedan han uttryckt sympati för Ukraina.

De allra senaste uppgifterna är att han ska ha flytt till Dubai.

FIDE har under hela tiden inte kommenterat något av ryktena. Under tiden har röster höjts för att avsätta Dvorkovitj. Senaste utspelet kom från ukrainske mästaren Andrej Volokitin som uppmanade människor att lägga sin röst för att få bort FIDE-presidenten.

Oavsett utgång har kriget i Ukraina verkligen hamnat på schackbrädet.