Nakamura ett steg närmare en VM-match mot Carlsen

Publicerad 29 mars, 2022 av Ingemar Falk

Hikaru Nakamura. Foto: FIDE

Två års fokus på shackstreaming med blixtpartier gjorde inte Hikaru Nakamura till en sämre spelare i klassiska långpartier.

På måndagen vann han sin grupp i FIDE Grand Prix, och inkasserade ytterligare minst 7 poäng – och det räcker för att komma upp i totalt 20 poäng som räcker för avancemang till Kandidatturneringen i juni. Vinnaren i Kandidatturnringen kvalificerar sig sen för en VM-match mot Magnus Carlsen.

Från FIDE Grand Prix följer ungraren Richard Rapport med Nakamura till Kandidatturneringen. Båda har 20 poäng, och ingen annan har samlat tillräckligt med poäng för att kunna hinna ikapp dem.

Richard Rapport. Foto: FIDE

En match om VM-titeln mellan världens största schackstreamare Hikaru Nakamura och populäre världsmästaren Magnus Carlsen skulle säkert innebära en rejäl boost för schackintresset i världen. Det sågs som en rolig men omöjlig VM-dröm för bara någon månad sedan, men nu är Nakamura “bara” en seger i Kandidatturneringen från att slå sig fram till en VM-match mot Carlsen

Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura. Foto: FIDE