David Howell slog tillbaka och åter i ledning

Publicerad 11 mars, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Ett uppskattat inslag av sändningen i matchen i London är att spelarna dyker upp direkt efter partiet och bjuder på efteranalyser. Här ser vi analysen efter åttonade partiet. Bild från sändningen från Chess 24 med David Howell och Nils Grandeliius som diskuterar sitt parti med kommentatorn Torsten Bae.

Det blev en snabb scenförändring efter att Nils Grandelius utjämnat matchen med sitt glansparti i sjunde partiet.

I matchens åttonde parti slog David Howell tillbaka, och vann som svart och är därmed åter i ledning.

Det var ett intressant parti där det till en början såg ut som Nils kom bra ut i öppningen. Några passiva drag tillät David dock att ta mycket terräng. Det kändes aldrig att Nils fick den tid som behövdes för att ställa om sina styrkor på brädet. Ställningen var mycket mer lättspelad för vit som hade många planer att spela på. Ett exempel på det är att ställningens karaktär var att vit kunde bryta igenom i centrum med sina bönder, men valde istället att slå sig in på damflygeln.

Ett intressant part som inte handlade inte så mycket om offer eller att räkna varianter. Snarare att ställa pjäserna på bästa sätt och dominera ställningen.

Den här gången hanterade David tidsnöden bättre även om han fortfarande var nere till 30 sekunder inför de sista avgörande dragen. På frågan i efteranalysen om han var orolig kom det ett spontant skratt från båda spelarna. Ställningen var alltför enkel och fanns inget motspel att vara rädd för från svarts sida.

Här nedan går det att spela igenom partiet.

Inför de två sista partierna är ställningen i matchen 4,5 – 3,5 till David Howell som alltså leder.

Nils fick frågan i sändningen vad han hade för strategi och plan i resten av matchen och svaret kom diret. Planen är att vinna de två återstående partierna.

David i sin tur vill säkert avsluta med två remier och kommer kanske inte att satsa fullt ut.

Mycket spänning kvar ! Nästa parti blir ett viktigt parti för Nils som kommer att ha vit.

Sändningen går som vanligt att följa från 15.00 på länken nedan.

Så spelas matchen Livesändning