Kvinnliga schackstjärnor har trakasserats per brev i över tio år

Publicerad 7 februari, 2022 av Ingemar Falk

Valentina Gunina. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Ryska sajten Meduza har på måndagen publicerat ett reportage som skakar om schackvärlden.

Där går flera kvinnliga schackstjärnor – främst från Ryssland – ut och berättar att de i över ett decennium mottagit brev med sexuellt stötande innehåll. Meduza uppger att de pratat med 15 kvinnliga schackspelare som fått brev under en tioårsperiod. Fem av dem var yngre än 18 år när de fick första breven.

Trakasserierna från brevskrivaren har pågått i alla år utan att det kommit fram i ljuset, förrän nu när Meduza publicerar en lång artikel med avslöjanden och berättelser från schackkvinnorna som utsatts.

Stormästaren Valentina Gunina, världens 23:e bästa schackkvinna, säger till Meduza att hon via brev “började få de otäcka sakerna skickade till sig 2013” när hon gick på en schackskola i Moskva.

Fler kvinnor träder fram i artikeln och berättar att de mottagit de vulgära breven, bland dem: IM Bibisara Assaubajeva, IM Alina Bivol, IM Anastasija Bodnaruk, IM Anastasija Savina, WGM Daria Voit, WGM Dina Belenkaja, WIM Irina Utiatskaja och WIM Anna Stijasjkina.

Världsschackförbundet FIDE bekräftar på sitt Twitterkonto att ärendet med breven behandlades under FIDE Grand Swiss i höstas:

Som FIDE skriver är ärendet nu under polisutredning.