FIDE fördömer Karjakins stöd till Putin

Publicerad 27 februari, 2022 av Ingemar Falk

Förre VM-utmanaren Sergej Karjakins inlägg om Ukrainakriget ska utredas av FIDE. Foto: David Llada/FIDE

VM-utmanaren 2016, Sergej Karjakin, blir ett ärende för FIDE:s etiknämnd. Det skriver världsschackförbundet på söndagen på sin hemsida.

Sergej Karjakin har allt sedan kriget startade i Ukraina skrivit hyllande inlägg om Ryssland och dess ledare Vladimir Putin på sociala medier som detta svar på världsmästaren Magnus Carlsens oro efter invasionen:

Nu har FIDE satt ner foten och skriver:

“FIDE-rådet fördömer alla offentliga uttalanden från någon schackmedlem som stöder omotiverade militära aktioner och tar nu upp fallen med stormästarna Sergej Karjakin och Sergej Sjipov till etik- och disciplinnämnden.”

FIDE skriver vidare att att det blir sanktioner mot både Ryssland och Belarus. Ingen av ländernas nationalsånger kommer att spelas på FIDE-arrangemang och spelarna får inte spela under nationell flagg.

Dessutom avslutas alla sponsorkontrakt med företag knutna till Ryssland och Belarus.