Danmark segrare och Sverige tvåa efter hård kamp

Publicerad 31 januari, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Det blev GM Mads Andersen och WFM Ellen Fredericia Nilssen i Danmarks lag som blev slutsegrare i Fyrnationersturneringen. I bakgrunden på båda bilderna ser vi isländska schackförbundets ordförande Gunnar Björnsson applådera under prisutdelningen. Det som pristagarna håller i handen är en dekoration med isländska stenar av lava. Sveriges lag med WIM Viktoria Johansson och IM Jung MIn Seo,som vi ser till höger, slutade efter hård kamp på andra plats. Foto från Isländska schackförbundet.

Det blev en hård och spännande kamp när Fyrnationerstävlingen avgjordes under söndagen 30 januari i Reykjavik. De tävlande lagen var från Island, Sverige, Danmark och Norge. Varje lag bestod av en kvinna och en man. Formatet var snabbschack och en knockout-turnering.

I första ronden fick Sverige möta Island som mönstrade ett starkt lag i form av GM Hjorvar Steinn Gretarsson och WGM Lenka Ptacnikova.

En viktig match där Island på pappret fick hållas som favoriter. Jung Min Seo som svart hamnade tidigt i svårigheter mot isländska stormästaren och förlorade partiet. Viktoria Johansson i sin tur kunde ha råkat illa ut mot sin isländska motståndare, men redde ut svårigheterna och vann partiet. Det betydde oavgjort i första ronden för Sverige.

Andra ronden slutade med remi mellan Jung Min Seo och Hjorvar Steinn Gretarsson. Viktoria hamnade illa till i ett tornslutspel men tråcklade sig ur svårigheterna och styrde in till ett bondeslutspel som slutade med remi.

Eter det gick turneringen vidare till ett armagedon enligt reglerna. Lottdragningen gjorde att Jung Min Seo var den som fick uppdraget att försöka ta Sverige vidare till den åtråvärda finalen.

Det lyckades han med rejält i ett välspelat parti som vit, utan att darra det minsta på manchetten. Med det var Sverige i final.

I finalen väntade Danmark som hade vunnit sin match mot Norges lag bestående av IM Lars Oskar Hauge och Monika Machlik.

Jung Min fick i denna första finalrond möta GM Mads Andersen med remi som resultat i ett balanserat parti. Viktoria hade goda chanser att kunna vinna mot WFM Ellen Fredericia Nilssen, men danskan lyckat komma ur greppet och även det partiet slutade remi.

I nästa rond var partiet mellan Jung Min och Mads så jämnt att att det inte kunde sluta på annat sätt än remi. Partiet mellan Viktoria och Ellen blev desto vildare. I ömsesidig tidsnöd gick Viktoria vilse och råkade ut för en ogarderbar matt.

Det går inte att gardera matt på h1 och svarts kung är som i ett skruvstäd inmurad av sina egna bönder. Hade svart istället spelat 40. – Txb3 finns inte samma möjlighet för vit, och partiet hade blivit en helt öppen historia med mycket kvar att spela om. Nu tog matchen istället slut och Danmark utropades till slutsegrare av turneringen.

Ett fint initiativ av Island att anordna denna tävling och ett sådant arrangemang. Här nedan ser vi en bild på spellokalen som ser välordnad och trevlig ut.

Luftig spellolkal med gott om plats för spelarna. Foto: Viktoria Johansson

Hård kamp in i det sista och gratulationer till vårt grannland Danmark som avgick med segern.

Ett intressant koncept med en lag av endast två personer, samt en manlig och kvinnlig spelare i en kamp mellan länder. Extra passande med tanke på FIDES tillkännagivande att år 2022 är damschackets år. Kanske något även för andra länder att ta efter för framtiden.

Fullständigt resultat från turneringen