Svenska profilerna är blågula hoppen i chock-VM

Publicerad 12 december, 2021 av Ingemar Falk

Mårten Aronsson och Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

Det svenska laget med GM Nils Grandelius och FM Mårten Aronsson spelar på söndagskvällen två viktiga matcher för att ta sig till VM-slutspelet i schackvarianten Chock.

Matcherna avgörs klockan 18.00 och 20.00 – och kommenteras av Chuck Moulton på Twitch.

FM Mårten Aronsson, Kungstornet, är en av världens stora profiler i Chock, som han har spelat i snart 40 år. Aronsson har också hjälpt till att sprida och popularisera spelet samt lärt upp många talanger – bland dem stormästaren Nils Grandelius.

– Det stämmer, säger Nils Grandelius. Det var Mårten som lärde mig spela Chock. Vi har känt varann sedan 2005 någonting.

Efter att ha lärt sig grunderna blev Nils Grandelius snart en vass Chock-spelare ihop med Linus Olsson. Tillsammans vann de världens största Chocktävling fem år i rad. Därefter tog satsningen på det vanliga schacket över.

– Men jag spelade jag en del Chock på chess.com precis när varianten släpptes på plattformen runt 2016-2017. Då var jag också helt okej. Men numera är formen högst osäker.

Mårten Aronsson å sin sida är betydligt mer aktiv inom schackvarianter. Nyligen kom han femma i Kandidatturneringen i “Crazyhouse” som är snarlikt Chock fast där man spelar individuellt. En seger i Kandidatturneringen hade gett Aronsson chansen att spela om VM-titeln i Crazyhouse.

I pågående Chock-VM har paret Grandelius/Aronsson hittills tagit full pott (2 segrar, varav en w.o), och jagar en topp 2-placering som skulle ge dem en plats i slutspelet. Med två segrar i söndagskvällens drabbningar kan svenska laget vara på god väg dit.

Toppen i gruppen ser ut så här just nu:

Nils Grandelius (Grandelicious) och Mårten Aronsson (Zyxon) har båda topparen kvar att möta.

Så spelas chock

Chock är ett lagspel i schack avsedd för fyra personer, där två tvåmannalag spelar två schackpartier samtidigt på två schackbräden. En spelare i laget är vit, och den andra är svart. Båda partierna börjar samtidigt, med samma betänketid från början.

När den ena spelaren från ett lag slår en pjäs av sin motståndare, kan den andra medspelaren sätta in pjäsen i sitt parti som ett drag (detta är möjligt eftersom motståndaren och medspelaren har samma färg). Spelarna kan sätta in pjäserna när som helst under partiets gång, och pjäserna räknas som vanliga pjäser.

Live, kl 18.00 & 20.00