“Nepos” kollaps i schack-VM

Publicerad 7 december, 2021 av Ingemar Falk

Allt ser ut att vara över för Ian Nepomnjasjtjij i VM-matchen 2021. Foto: Eric Rosen/FIDE

– Jag hoppas att han kommer över det här en vacker dag.

Det Tiger Hillarps sa i Sveriges Schackförbunds tv-sändning satte nog ord på det många tittare kände just när utmanaren Ian Nepomnjasjtjij satt bort en hel pjäs i VM-matchen mot världsmästaren Magnus Carlsen och förlorat. Igen.

På de fyra senaste matcherna har det nu blivit tre förluster för “Nepo”, och Magnus Carlsen leder med betryggande 6–3 när bara fem partier återstår. Inget talar för att den ryske utmanaren ska kunna vända på det här.

Regerande världsmästaren Magnus Carlsen stormar fram mot en ny VM-seger. Foto: Eric Rosen/FIDE

En nyfriserad Ian Nepomnjasjtjij ställde inte till med några scener på presskonferensen efteråt. Han svarade lugnt och sakligt på frågorna. Han erkände också utan omsvep att han inte hade sett att Carlsen kunde fånga hans löpare med 27…c6 som svar på hans 27.c5.

Här är ögonblicket när Ian Nepomnjasjtjij gjorde sin tabbe i svenska tv-sändningen med August Lindmark och Tiger Hillarp:

Och här är hela partiet:

Nästa parti – det tionde – spelas på onsdagen, och då kommer också August Lindmark och Tiger Hillarp guida er tittare med start klockan 13.15.

Onsdag, kl 13.15: Svensk tv från VM-matchen