Karpov ger sig in i “Dubov-gate” efter VM-matchen

Publicerad 14 december, 2021 av Ingemar Falk

Daniil Dubov och Anatolij Karpov. Foto: Anna Shturman/FIDE och Lennart Ootes/FIDE

Ryskt schack kokar efter det att det blev känt att Magnus Carlsen fick hjälp av ryske schackstjärnan Daniil Dubov i VM-matchen mot landets hopp: Ian Nepomnjasjtjij.

Daniil Dubov har blivit kallad landsförrädare i Ryssland, och hans tidigare tränare Sergej Sjipov tog till stora yxan i ett citat som återberättats i Expressen efter VM-matchen som Carlsen vann stort:

”Jag tror inte Dubov kommer spela mer för det ryska laget nu. Och det är rätt”

Nu har också Anatolij Karpov – den före detta världsmästaren under Sovjettiden på 1970- och 1980-talet – gett sig in i ordkriget.

I en intervju med ryska Match TV menar Karpov att om Daniil Dubov får lön som medlem i det ryska landslaget så hade han ingen rätt att hjälpa norrmannen Magnus Carlsen i VM-matchen mot ryssen Ian Nepomnjasjtjij.

– Det är en fråga som hänger i luften. Ingen har ställt den. Förhåller det sig så att han avlönas av ryskt schack hade han vare sig moral eller rätt att hjälpa Magnus Carlsen i en VM-match mot en rysk schackspelare, säger Anatolij Karpov.

Intervjuaren i Match TV frågar Anatolij Karpov:

Och om Dubov inte får stöd från staten?

– Då blir det nödvändigt att betrakta hela situationen från en annan vinkel. Innan vi får informationen i vilken form Dubov samarbetar med det ryska schackförbundet är det svårt att diskutera detaljerna. Om Dubov tidigare fått betalt men inte nu längre – då har han inte gjort fel.

Karpov berättar vidare:

– Numera är alla fria att göra sina personliga val i Ryssland – det var förstås annat under Sovjettiden. Det Dubov gjort är inte patriotiskt. Men hade han rätt att gå in och hjälpa Carlsen? Ja, troligtvis – om han inte får betalt av ryska schacklandslaget.

Skulle du själv ha hjälpt en rysk rival i mästerskapsmatch?
– Jag skulle inte göra det här mot vår schackspelare. Men Dubov har sin egen hållning i den frågan, och tog ställning.

Magnus Carlsen vann VM-matchen mot Ian Nepomnjasjtjij med 7.5–3,5 och behåller därmed världsmästartiteln.