Carlsen VM-segrare – men eftersnacket handlade om Nepos kollaps

Publicerad 10 december, 2021 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen, suverän VM-segrare. Foto: Niki Riga/FIDE

Magnus Carlsen behåller VM-titeln i schack – men den upphaussade matchen hade en märklig andra akt efter norrmannens seger i det sjätte partiet.

Efter det gick inte utmanaren Ian Nepomnasjtjij att känna igen. Med den ena tabben efter den andra från ryssens sida flög Magnus Carlsen fram till överlägsen seger med 7,5–3,5. Det behövdes bara elva av fjorton partier för att kora Carlsen som segrare.

Här diskuterar Sveriges Schackförbunds kommentatorer August Lindmark och Deniz Arman om VM-matchen som fick en drastisk scenförändring i den andra halvan.

Magnus Carlsen har med sin seger visat med eftertryck att han är världens bästa schackspelare – och den starka sviten med fem raka VM-segrar sedan 2013 börjar ta honom på riktigt allvar bland de största mästarna genom tiderna i schackhistorien.

Schackvärlden har levt i en fantastisk Magnus Carlsen-era i åtta år, och den eran bara fortsätter.

Norsk media har hårdbevakat VM-matchen, och hyllar förstås sin mästare. Men eftersnacket har också handlat lika mycket om Nepos kollaps som Carlsens suveränitet.

Storförlust för VM-utmanaren Ian Nepomnjasjtjij. Foto: Niki Riga/FIDE

Torstein Bae som kommenterat i VM-matchen i norska NRK beskrev Nepomnjasjtjijs VM som en “katastrof”:

– Det är ett ord jag inte brukar använda. Schack är bara ett brädspel, men han gör alltså otroliga tabbar i tre partier. Och den i dag var den största av alla, säger Bae och hänvisar till “Nepos” 23.g3?

Här kan du också se tv-kommentatorerna August Lindmark och Deniz Arman snabbanalysera partiet:

Stormästaren Jon-Ludvig Hammer som kommenterat i norska VGTV konstaterade:

– Det är tredje gången på en vecka som Nepo gör en jättetabbe. Magnus förstår knappt vad som försiggår. Det “Nepo” kommer att bli ihågkommen för denna VM-match är: “Gigantiska tabbar”.