Carlsen visade klassen mot Kandidatspelarna

Publicerad 28 december, 2021 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen (tv) har precis besegrat Alireza Firouzja i snabbschacks-VM. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen fick på måndagen chansen att möta två starka spelare som ska vara med i den kommande Kandidatturneringen som ska utse norrmannens nästa VM-utmanare.

När nu Carlsen ställdes öga mot öga med polacken Duda och fransmannen Firouzja i snabbschacks-VM visade norrmannen klassen.

Med bara tre ronder kvar har Magnus Carlsen ledningen med en halv poäng före närmaste utmanaren, den unge Nodirbek Abdusattorov, Uzbekistan. De två möts på onsdagen klockan 15.00. Ett parti du kan följa live här.

Ett annat hett möte direkt klockan 15.00 blir Hikaru Nakamura–Alireza Firouzja.

Nio ronder är spelade, och på torsdagen avgörs de tre sista rundorna. Ska någon hinna ikapp Magnus Carlsen som jagar ett hattrick i Warszawa – världsmästare i klassiskt schack, snabbschack och blixtschack.

Sveriges enda deltagare i snabbschacks-VM – Pontus Carlsson – ligger på 157:e plats med tre av nio poäng.

Damklassen

Ryska stormästaren Aleksandra Kostenjuk är suveränen i damernas snabbschacks-VM. På måndagen besegrade hon två av startfältets starkaste spelare Maria Muzytjuk, Ukraina, och Valentina Gunina.

Aleksandra Kostenjuk har hittills varit ostoppbar i damernas snabbschacks-VM. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Med de segrarna ligger vägen öppen till VM-guldet för Kostenjuk. Tre ronder återstår på tisdagen, och hennes ledning är 1,5 poäng.

15.00: Live öppna klassen 15.00: Live, damklassen Resultat, öppna klassen Resultat, damklassen