Carlsen vann igen – krisläge för VM-utmanaren

Publicerad 5 december, 2021 av Ingemar Falk

Vinstläge för Carlsen – men krisläge för “Nepo”. Foto: Eric Rosen/FIDE

Regerande världsmästaren i schack, Magnus Carlsen, vann på söndagen sitt andra parti på kort tid i VM-matchen mot utmanaren Ian Nepomnjasjtjij.

Därmed utökade Carlsen sin ledning till 5–3 med bara sex partier. Nu är “Nepo” i ett väldigt utsatt läge – och behöver vända på matchen direkt.

På tisdag eller onsdag krävs nog en partivinst för att inte titelchansen ska rinna honom ur händerna.

Det var märkliga scener som utspelades vid schackbrädet efter det att “Nepo” gjort den avgörande tabben 21… b5. Den ryske utmanaren valde att sitta i vilorummet och titta på bildskärmen och tänka – till och med när han själv var vid draget.

Carlsen sitter vid brädet, men det är “Nepo” vid draget som man kan se på schackklockan. Den ryske utmanaren satt i ett annat rum och tänkte. Foto: FIDE

Men Magnus Carlsen lät sig inte störas av det. Han stoppade effektivt allt motspel och vann damslutspelet övertygande.

“Nepo” (t h) ger upp. Carlsen har tagit ledningen med 5–3 i schack-VM. Foto: FIDE

Med en stabil ledning på två poäng ser han ut att gå mot sin femte raka triumf i en VM-match.

August Lindmark och Deniz Arman kommenterade partiet i Sveriges Schackförbunds tv-sändningar, och här kan du se deras snabbanalys direkt efter partiet:

Och här är hela partiet drag för drag. Ingen av spelarna kom i tidsnöd den här gången, även om Carlsen tänkte i hela 40 minuter innan han gjorde De1 i det tionde draget.

Sveriges Schackförbunds tv-sändningar från matchen fortsätter på tisdag klockan 13.15 då parti 9 avgörs. Då får vi se programledaren August Lindmark och stormästaren Tiger Hillarp diskutera och kommentera det som sker på schackbrädet i Dubai.

Live, tisdag kl 13.15: Svensk tv från VM-matchen