Blixt-VM slutade i covidkaos – Nakamura smittad

Publicerad 31 december, 2021 av Ingemar Falk

Schackspelarna i VM köar för covidtest på avslutningsdagen av VM. Efter testningen visade det sig att ett av mästerskapets största namn – Hikaru Nakamura – var smittad. Foto: FIDE och Vidit Gujrathi/Privat/Twitter

Hur var din torsdag? Så här var den för Hikaru Nakamura, en av guldfavoriterna i VM i blixtschack i Warszawa:

Klockan 10.58:

Klockan 13.27:

Klockan 21.39:

Att insjunkna i covid-19 är förstås en personlig oro för Hikaru Nakamura mitt under ett brinnande världsmästerskap. Samtidigt är det också ett misslyckande för världsschackförbundet FIDE att inte lyckats ha skapat en tillräckligt skyddad miljö för sina deltagare i ett världsmästerskap, och att flera spelare fastnade i testkön före den inledande ronden av den sista speldagen. En rond som fick skjutas fram en halvtimme.

Nu vann Maxime Vachier-Lagrave blixt-VM, men mycket av eftersnacket handlade förstås om Hikaru Nakamura – och de andra spelarna som fick kasta in handduken när deras covidtest var positiva. FIDE bad senare på kvällen om ursäkt på Twitterkontot:

Maxime Vachier-Lagrave säkrade en guldfinal i särspel mot Jan-Krzysztof Duda genom att besegra Magnus Carlsen i den 21:a i sista ronden. För Carlsen innebar förlusten att han föll ner till tolfte plats i sammandraget.

Maxime Vachier-Lagrave vs. Jan-Krzysztov Duda. Foto: FIDE

I särspelet säkrade sedan Vachier-Lagrave guldet genom att vinna detta parti mot Duda.

Wasa SK-spelaren, den egyptiske stormästaren Bassem Amin, hade en mörk sista dag med hela sex förluster och föll från andra till tjugosjunde plats.

För Sveriges enda deltagare. Pontus Carlsson, blev det en 165:e plats.

Damernas VM i blixt vanns av Bibisara Assaubajeva, Kazahkstan. Hon ledde redan efter dag 1 och behöll nerverna och kunde säkra guldet.

Alla VM-vinnarna i Warszawa 2021. Öppen klass, snabbschack: Nodirbek Abdusattorov, Uzbekistan. Damklass, blixt: Bibisara Assaubajeva, Kazahkstan. Öppen klass, blixt: Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike. Damklass, snabbschack: Aleksandra Kostenjuk, Ryssland. Foto: FIDE
Slutresultat, blixt-VM, öppen klass Slutresultat, blixt-VM, damklassen