Caruana fick hål på Firouzja

Publicerad 6 november, 2021 av Ingemar Falk

Caruana vs. Firouzja. Foto: Anna Shtourman/FIDE

Nu tätnar det rejält i toppstriden – och om de två direktplatserna till Kandidatturneringen. I FIDE Grand Swiss är det nu tre spelare som delar ledningen på 6.5 poäng: Alireza Firouzja, Frankrike, Fabiano Caruana, USA och överraskningen David Howell, England. Howell har ju slagit igenom som populär schackkommentator på Eurosport. Kanske får han lägga tv-karriären åt sidan ett tag om han skulle lycka kvalificera sig för Kandidatturneringen.

Firouzja har haft initiativet i turneringen från start, men i fredagens rond stoppades han till slut av Fabiano Caruana som vann elegant som vit i en caro-kann.

Caruana levererade tidigt intressanta 9.b4!? i öppningen, och senare i partiet var slutforceringen snygg där han offrade löparen för två bönder. Firouzja hade torn och springare mot Caruanas torn, men det var till slut amerikanens massiva bondeövertag som avgjorde.

Remier för svenskarna

Nils Grandelius och Pia Cramling har inte längre med toppstriderna att göra i öppna klassen och damklassen.

Pia Cramling och Nils Grandelius. Foto: Anna Shtourman/FIDE

För Nils Grandelius hade läget varit annorlunda om han klarat remi mot Fabiano Caruana i rond 8. Nu blev det i stället förlust – vilket gav Caruana en språngbräda till andraplatsen efter nästföljande segern mot Firouzja. Samtidigt har Grandelius tappat tätkontakten. Så små marginaler är det i schack.

Nils Grandelius ligger nu 34:a i öppna klassen medan Pia Cramling är 25:a i damklassen.

På fredagen spelade båda svenskarna remier i sina partier.

Klart med kandidatplats

I damklassen får vi nu konstatera att suveräna kinesiskan Lei Tingjie i princip är klar segrare i damernas FIDE Grand Swiss. En seger som också ger henne en plats i damernas nästa Kandiddatturnering.

Partiet som avgjorde FIDE Grand Swiss för damer. Foto: Anna Shtourman/FIDE

Med fredagens seger mot ryskan Aleksandra Kostenjuk är nu Lei Tingjies ledning två poäng efter 9 av 11 ronder.

Vi avslutar med en bild på personer i organisationskommittén. Helt tydligt är det rutigt som gäller i Riga.

“Kolla, har du också rutigt”. Foto: Anna Shtourman/FIDE
13.00: Live, öppna klassen 13.00: Live, damklassen