Alireza Firouzja behåller sin ledning- jagad av tio spelare

Publicerad 5 november, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Alireza fortfarande i ledning och vann ett snyggt parti i rond åtta. Bilden ovan från den ronden. Foto: FIDE/Anna Shtourman

Alireza Firouzja övertygar stort i FIDE Chess.com Grand Swiss. I rond 8 hade han inga problem att snabbt ta kommandot i partiet mot Krishnan Saskiran med både tidsförsprång och bättre ställning. Det ledde till vinst och därmed behåller Alireza sin ensamma ledning med 6, 5 poäng.

Ska han leda från start till mål ? Det får vi snart svaret på då tio spelare lurar i vassen med 5,5 poäng på en delad andra plats, och vill säkert också ha något att säga till om i turneringen.

En av dessa spelare är Fabiano Caruana som vann igår mot vår svenska spelare Nils Grandelius. Nils kämpade väl men Fabiano pressade och förstärkte sin fördel till en vinnande position som gjorde att Nils gav upp. Det blev ett hårt och långt parti, så pass krävande att Caruana tackade nej till efterintervjun i sändningien.

Här nedan går det att att spela igen om partiet:

En av spelarna som ligger på en delad andraplats är David Howell från England. David som vi varit mest vana att se som en kommentator de senaste åren har gjort en mycket fin turnering. Långa och tuffa partier däribland ett maratonparti på 142 drag och åtta timmmar som slutade remi.

David berättade att han i princip aldrig förberedde sig för sin motståndare och inte kollade lottningen i förväg. Inför dagens rond kollade han t.ex först två timmar innan vem han skulle möta. Han menade på att det gjorde att han sov bättre och kändes sig lugnare inför partiet. På frågan om vad han trodde om hans chanser om att ta sig till Kandidatturneringen svarade David med glimten i ögat att den frågan kunde han svara på efter sista ronden istället. David vet också vad han talar om då han för två år sedan förlorade finalpartiet i FIDE Grand Swiss på Isle of Man . Det partiet kom på tal under intervjun och han berättade hur jobbigt det kändes att förlora ett sådant viktigt parti.

I rond 8 vann David ett spännande parti mot Andrey Esipenko. Ett parti som svängde upp och ned men här kom det effektiva och avgörande slutet på angreppet.

I damklassen leder fortfarande Tingjie Lei på 7 poäng och på ensam andraplacering på 6 poäng ser vi Elisabeth Paethz.

PIa Cramling spelade remi i sitt parti igår och partiet var hela tiden jämnt och balanserat.

Till sist en bild hämtad från spellokalen. Oftast ser vi spelarna sitta i djup koncentration över brädet men självklart viktigt att röra på sig under partiet och kan hjälpa till att göra tankarna klarare. Här ser vi två – okända- spelare på en sådan promenad.

Då och då behöver man resa sig från brädet.. Foto FiDE/Anna Shtourman

I rond 8 har Nils Grandelius svart mot Mustafa Yilmaz från Turkiet.

Pia Cramling har svart mot R Vaishali från Indien.

Ett intressant möte och säkert något många ser fram emot – är det på bord 1 mellan Fabiano Caruana som vit mot Alireza Firouzja. Fabiano är känd för sina förberedelser och det blir intressesant att se vad han har i bakfickan för detta viktiga parti.

Sändningen startar som vanligt 13.00 och mer information på länkarna nedan.

Resultat och ställning öppen klass Resultat och ställning damklass Livesänding båda klasserna